Socialistische Partij

Geld voor `externen' naar armoedebestrijding

08-10-2003 * De fractie van de SP stelt voor om 150 miljoen, die jaarlijks door de ministeries kan worden bespaard op de post `externen', te besteden aan armoedebestrijding. Deze miljoenen zijn beter op hun plaats bij de allerarmsten dan bij dure adviseurs en consultancy bureau's.

Het geld dat de ministeries moeten besparen op het betrekken van externe diensten, moet worden besteed aan de Bijzondere Bijstand. Dit stelt SP-Kamerlid Jan de Wit vandaag tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De Wit: Het tweede Paarse kabinet had al expliciet aangekondigd fors op externen te gaan bezuinigen. Balkenende I nam die belofte over, maar brak die en gaf zelfs meer dan honderd miljoen extra uit aan de post externen, waaruit vooral adviseurs worden betaald. De SP wil dat de regering de herhaaldelijk gedane belofte eindelijk inlost. Het bespaarde geld kan worden besteed aan de noden van de minst bedeelden, die de gevolgen van de recessie het hardste voelen.

De bijzondere bijstand wordt verstrekt aan huishoudens die in financiële nood raken door onvoorziene kosten. De Wit: De vraag hiernaar zal stijgen als gevolg van de korting op de AWBZ en het ziekenfonds. Dit kunnen we ondervangen door de regering op een ander punt aan haar belofte te houden.