Partij van de Arbeid

Den Haag, 8 oktober 2003

Vragen van leden Wolfsen en Boelhouwer (beiden PvdA) aan de minister van Justitie en de minister van Verkeer en Waterstaat


1. Hebt u kennisgenomen van het artikel "Irritatie op het water", waarin wordt gesproken over waterscooters die met hoge snelheid de binnenwateren, zoals de Biesbosch, onveilig maken zonder gepakt te kunnen worden?


2. Is het u bekend dat het moeilijk is om deze snelheidsduivels te bekeuren, omdat het registratiesysteem van snelle motorboten, waar een waterscooter onder valt, niet waterdicht is? Zo ja, kunt u verklaren waarom dit registratiesysteem niet waterdicht is?


3. Waarom is het moeilijke, zo niet onmogelijk, om vaartuigen op hun kenteken te ` bekeuren? Houdt dit in dat de politie te weinig middelen heeft om deze snelheidsduivels aan te kunnen pakken?


4. Kunt u aangeven waarom het registratiesysteem van snelle motorboten afwijkt van het registratiesysteem van weggebruikers?


5. Is het vergroten van de pakkans een reden om het registratiesysteem voor motorboten te wijzigen? Ziet u nog meer redenen om het registratiesysteem zodanig te wijzigen dat het vergelijkbaar wordt met die van de weggebruikers?


6. Ziet u redenen om naast de wijziging van het registratiesysteem een vaarbewijsplicht in te voeren? Zo nee, waarom niet?


7. Zou een vaarbewijsplicht de pakkans van de snelheidsovertreders kunnen vergroten? Zo nee, waarom niet?


8. Is zowel het wijzigen van het registratiesysteem als een vaarbewijsplicht denkbaar en bespreekbaar?
---
Rotterdams Dagblad van 26 juli 2003


---- --