Politie Gelderland-Zuid


Datum   8 oktober 2003                                               
                                                                     
Van    / afdeling Communicatie                                       

Regionaal Persbericht



District Stad Nijmegen



Aanpak hennepkwekerijen levert resultaat op

De politieteams Lindenholt en Dukenburg hebben woensdag in samenwerking met het Openbaar Ministerie een aantal hennepkwekerijen cq. plantages ontmantelt. Bij de actie waren ongeveer 30 politieagenten betrokken evenals enkele medewerkers van de Nuon.
Vanmorgen om 07.00 uur is begonnen met het ruimen van een vijftal hennepkwekerijen aan de Lankforst 41-straat, Zwanenveld 33-straat, Broekstraat en Rouwenboschweg. Daarbij zijn in het totaal 2100 planten in beslaggenomen. De installaties die dienden om de kwekerijen en plantages te exploiteren zijn ook in beslag genomen. Bij de actie is op een van de locaties een vuurwapen aangetroffen Vier Nijmegenaren en een Nijmeegse zijn aangehouden als verdacht van betrokkenheid bij de illegale hennepkwekerijen. De leeftijd van de verdachten varieert van 23, 25, 43, 43 tot 45-jaar Een van de aangehouden verdachten is in verband met het politieonderzoek in verzekering gesteld.
Volgens de NUON bedragen de tataal te verhalen kosten voor achterstallige energieheffing en kosten voor het herstel van de gemanipuleerde apparatuur.115.000 euro.

Aanrijding met drank
Een 20-jarige Nijmeegseautomobilist is dinsdagavond aangehouden voor het rijden onder invloed. De bestuurder reed over de Marialaan en verleende op de kruising met de waterstraat geen voorrang aan de fietser die daar reed. Als gevolg hiervan raakte de 16-jarige fietser gewond aan zijn been. De fietser is in verband met zijn letsel overgebracht naar het Canisius Wilhelminaziekenhuis. De uitslag van het ademanalyseonderzoek bedroeg 340 ugl.waar wettelijk 220 ugl is toegestaan. Tegen de automobilist wordt proces-verbaal opgemaakt.


Snelheidscontrole

Woensdagochtend is tussen 07.15 en 12.30 uur gecontroleerd op de Scheidingsweg waar 4044 voertuigen passeerden en 200 x de maximum snelheid van 50 km/u werd overschreden. Hoogste snelheid bedroeg 103 km/u.


District Tweestromenland


Wijchen, hennepkwekerij ontmanteld

De politie van Wijchen heeft dinsdagmiddag in een loods aan de Pieter Zeemanstraat een in werking zijnde hennepkwekerij ontmanteld. In de loods werden 1550 planten en 850 stekjes aangetroffen. Door NUON werd geconstateerd dat de elektriciteitsmeter was gemanipuleerd. Er werden twee personen aangehouden, een 38-jarige Nijmegenaar en een 35-jarige man uit Wijchen. Zij zijn ingesloten. Alle aangetroffen planten en de gebruikte groeiapparatuur werden inbeslaggenomen en vernietigd.


Groesbeek- scootercontrole

In het kader van de aanpak van jeugdoverlast hield de politie gisteravond een verkeerscontrole die met name gericht was op scooters. De controle werd gehouden aan de Kloosterstraat. Bestuurders van brommers en scooters zijn onder andere gecontroleerd op het in bezit hebben van het bromfietscertificaat en het verzekeringsbewijs. Daarnaast is het vermogen en de technische staat van het voertuig bekeken. Ook is gecontroleerd op het dragen van de helm. In totaal schreef de politie achttien bekeuringen uit. Onder meer voor het opvoeren van de scooter, het rijden zonder helm, het niet kunnen tonen van het bromfietscertificaat, het niet aanwezig zijn van het verzekeringsplaatje en het rijden zonder verlichting. Bij de controle was een achttal agenten betrokken. De politie zet dit soort controles in de toekomst voort.

Druten - aanhoudingen na vernieling
Twee 13-jarige jongens uit Druten zijn dinsdagavond aangehouden nadat zij de ruiten van een bushokje op de Koekoek hadden vernield. Een poliiteman op de fiets zag de vernieling op heterdaad gebeuren en kon een van de kanpen aanhouden. De andere verdachte werd even later bij zijn woning aangehouden.

Millingen aan de Rijn - gordelactie rondom school
Woensdagochtend heeft de politie in een kwartier, zeven keer proces-verbaal opgemaakt tegen het niet dragen van een autogordel door inzittenden, met name kinderen.
De controle vond plaats aan de Sint Willibrordstraat bij een basisschool.


District De Waarden


Culemborg - Aanhouding na bedreigingen
Een 31-jarige man uit Culemborg is dinsdagavond aangehouden voor bedreiging, nadat hij op de Kattenstraat een 23-jarige plaatsgenoot bedreigd zou hebben met een pistool.
Aan de hand van het signalement is de verdachte even later in zijn woning aangehouden.

Buren - Controle landbouwvoertuigen
De komende tijd controleert politieteam Buren landbouwvoertuigen en -aanhangwagens op hun technische staat. Slechte verlichting, beperkte remcapaciteit of het ontbreken van buitenspiegels hebben eerder tot verkeersongevallen geleid.

Buurmalsen - snelheidscontrole
Dinsdagmiddag is tussen 13.30 en 14.15 uur gecontroleerd aan de Rijkstraatweg en de Tielseweg in Maurik. 247 voertuigen passeerder waarbij de hoogst gemeten snelheid 114 km/u bedroeg. Aaantal overtreders: zeven. Toegestane snelheid 80 km/u.



Postbus 9109
6500 HL Nijmegen
Telefoon (024) 327 60 05
Fax (024) 327 63 39 ---- --