CDA

CDA
08-10-03
Algra: Bestuurlijke boetes voor 1 januari 2004 invoeren Voor het CDA blijft veiligheid de hoogste prioriteit. Handhaving kost geld, maar de kosten van politie-inzet mogen voor een groter deel verhaald worden op de veroorzakers. Dat kan door de kosten in rekening te brengen bij commerciële activiteiten en door het invoeren van de bestuurlijke boete.

Het CDA wil dat de bestuurlijke boete voor zaken variërend van hondenpoep, zwerfvuil en overlast veroorzakende hanggroepen nu snel wordt ingevoerd. Tweede Kamerlid Rendert Algra: "Het moet toch mogelijk zijn om voor 1 januari 2004 de bestuurlijke boete in te voeren, te beginnen voor de onderwerpen die in de plaatselijke verordeningen zijn geregeld.

Het CDA wil de bestuurlijke boetes ook uitbreiden naar eenvoudige overtredingen."die in andere wetgeving is geregeld. We denken daarbij o.a. aan de Wegenverkeerswet, bijvoorbeeld het gevaarlijke en ergerlijke weggedrag van veel fietsers. Fietsen door rood licht, over stoepen en zonder goede verlichting zijn onderwerpen die zich prima lenen voor het opleggen van de bestuurlijke boete", aldus Rendert Algra tijdens de plenaire behandeling van de Begroting Binnenlandse Zaken, op woensdag 8 oktober.

Veiligheid

Verder is het CDA van mening dat er bij regio-overschrijdende rampen duidelijkheid moet zijn over de verantwoordelijkheden. Uiteindelijk moeten wij de minister kunnen aanspreken. Algra: "Dat betekent dus ook dat de minister in voorkomende gevallen zijn verantwoordelijkheid moet hebben georganiseerd!"

Ook moeten de mensen die de uitvoering ter hand nemen goed zijn opgeleid. De minister stelt momenteel diverse nieuwe regels t.a.v. functie- en opleidingseisen. "Kunnen de gemeentes hieraan tegemoetkomen en is er sprake van uniformiteit? Wat zijn de vooruitzichten met betrekking tot de afstemming op het reguliere onderwijs?", zo wilde Rendert Algra weten.

Het CDA is van mening dat bedrijven op het terrein van veiligheid ook een eigen verantwoordelijkheid hebben. Algra: "Wat voor afspraken zijn / worden bijvoorbeeld gemaakt met particuliere beveiligers? Immers, zij kunnen de keten aanzienlijk versterken, bijvoorbeeld op het terrein van bewaking. Dan moet wel zichtbaar zijn waar en hoe dat het geval is. De politie kan zich dan zoals afgesproken meer gaan bezighouden met haar kerntaken. Van bedrijven mag worden verwacht dat ze zich inspannen om hun bedrijf en goederen te beschermen. Bedrijven moeten echter ook kunnen rekenen op de medewerking van de overheid."