RTV West

'Schizofrenie, minder gek dan je denkt', documentaire op TV West

3 oktober 2003

In aanloop naar de wereldwijde dag van de Geestelijke Gezondheidszorg op 10 oktober zendt TV West donderdag 9 oktober een documentaire uit over Schizofrenie. Eén op de vijf mensen kent in zijn of haar omgeving iemand met schizofrenie. Maar het onbegrip voor patiënten is erg groot. Schizofrenie wordt geassocieerd met een gespleten persoonlijkheid (een schizofreen is nooit alleen), met ongecontroleerde agressie en schizofrenie van jongeren is de schuld van de ouders.

In de indringende documentaire 'Schizofrenie, minder gek dan je denkt' vertellen drie patiënten, Willem, Amnat en Annet, die in verschillende gradaties aan schizofrenie leiden, zelf hun verhaal aan TV West presentatrice Agnes Kamstra. Wat is voor hen schizofrenie, hoe ervaren ze hun psychoses en hoe zit hun dagbesteding eruit? Hoe gaan ze om met de vooroordelen van hun omgeving en wat zijn de werkelijke feiten van schizofrenie.
Willem bijvoorbeeld, werkt in de horeca en speelt in een band waarmee hij een cd heeft opgenomen. Mensen met schizofrenie houden na een of meerdere psychoses problemen met hun concentratie en geheugen en kampen vaak met enorme vermoeidheid. De omgeving herkent deze beperkingen meestal niet als onderdeel van de ziekte, verwijt de persoon luiheid of vreemd gedrag en haakt in veel gevallen af. Ook het negatieve beeld dat veel mensen hebben van schizofrenie is hiervan een belangrijke oorzaak.
De in opdracht van Parnassia ( het Haagse Psycho-medisch centrum) door TV West geproduceerde documentaire 'Schizofrenie, minder gek dan je denkt' hoopt het publiek te informeren over de feiten van schizofrenie en een aantal vooroordelen weg te nemen.

Op vrijdag 10 oktober besteedt 89.3 Radio West de gehele dag aandacht aan schizofrenie.
Luisteraars kunnen bellen met vragen.

TV West: 9 oktober: 'Schizofrenie, minder gek dan je denkt' 19.34, 20.28, 21.28, 22.28, 23.28, 00.28 uur
herhaling 10 oktober tussen 09.00 en 17.00 uur


1 oktober 2003
89.3 Radio West stort zich in het Leidens Ontzet


1 oktober 2003
De Nieuwe Stad Prijs 2003 bij TV West

16 september 2003
Westpop live bij TV West