European Commission

IP/03/1351

Brussel, 7 October 2003

Europese industrieleiders en beleidsmakers van de EU komen bijeen om samen veiligheidsonderzoek te plannen

De Europese Commissie heeft de start gegeven voor de ontwikkeling van een Europees programma voor veiligheidsonderzoek. Een groep geselecteerde vooraanstaande figuren uit de industrie, de overheid en de academische wereld kwam vandaag op uitnodiging van de Commissarissen Philippe Busquin en Erkki Liikanen bijeen om een Europese agenda voor veiligheidsonderzoek op te stellen en het voortouw te nemen bij de ontwikkeling van een onderzoeksprogramma dat tegen 2006 van start moet gaan. In een eerste fase zal de groep de Commissie adviseren over de tenuitvoerlegging van een voorbereidende actie voor veiligheidsonderzoek, waarvoor 65 miljoen is voorgesteld voor de periode 2004 - 2006. De voorbereidende actie en het toekomstige programma moeten de EU meer wetenschappelijke en technologische capaciteiten geven om de veiligheid van de Europese burgers te verzekeren. Tezelfdertijd moet het de Europese industrie en het Europese onderzoek een nieuwe impuls geven.

"Europa betaalt een zeer hoge prijs voor de kunstmatige scheiding tussen civiel en militair onderzoek, die trouwens uniek is voor Europa", zei Europees Onderzoekcommissaris Philippe Busquin. "Nieuwe en vernuftiger bedreigingen voor de veiligheid, in combinatie met een toenemend verlangen van de burgers naar veiligheid, nopen ons tot een meer gestructureerde en Europese aanpak van veiligheidsonderzoek. Wij moeten samenwerking tussen de traditioneel verschillende sectoren van civiel en veiligheidsonderzoek kunnen bevorderen door ons te concentreren op de vraag hoe we de veiligheid van de burgers in een zich uitbreidende Europese Unie en een kleiner wordende wereld het beste kunnen verzekeren."

Europees Commissaris voor Ondernemingen en Informatiemaatschappij, Erkki Liikanen: "De belastingbetalers moeten het meeste kunnen halen uit de investering die zij doen in veiligheid. Het is van essentieel belang, voor zowel de civiele als de defensiesector van de economie, dat wij een klimaat tot stand brengen waarin Europese bedrijven die actief zijn op defensiegebied meer waarde voor hun geld kunnen krijgen
- door hun concurrentievermogen te verbeteren. Meer aandacht voor beter en efficiënter defensieonderzoek is cruciaal. Dit komt ook de civiele sector ten goede. Het Internet, de
"Windows-icons-pointer"-interface en GPS zijn stuk voor stuk systemen die oorspronkelijk door Amerikaans militair onderzoek zijn gefinancierd. In Europa wordt minder geïnvesteerd dan in de Verenigde Staten en deze kloof wordt nog groter door de versnippering en opdeling van het Europees defensieonderzoek. Ik geloof dat het initiatief van vandaag een essentiële stap is op weg naar het aanpakken van deze kwestie."

Bescherming van de burgers van Europa

Uit recente opinieonderzoek is gebleken dat de Europese burgers van de overheid verwachten dat zij voor een meer internationale benadering kiest wanneer het om hun veiligheid gaat en dat zij steeds gunstiger staan tegenover de ontwikkeling van een gemeenschappelijk Europees defensiebeleid. De Raad, het Parlement en de industrie hebben de Commissie herhaaldelijk aangespoord om maatregelen te nemen waardoor de veiligheidscapaciteiten van Europa op lange termijn worden versterkt.

Na haar mededeling van maart 2003 "Naar een Europees beleid voor defensiematerieel", waarin gepleit werd voor de totstandbrenging van een Europese markt voor defensiematerieel(1)
, nodigde de Commissie lidstaten, de industrie en de wetenschappelijke gemeenschap uit om te helpen bij het identificeren van gemeenschappelijke behoeften en het bundelen van expertise en investeringen om technologieën te ontwikkelen die van kritiek belang zijn voor de veiligheid van Europa.

De "Groep vooraanstaanden" moet bijdragen tot het omschrijven van de visie en de doelstellingen van het Europees veiligheidsonderzoek. De Commissie is voornemens een "voorbereidende actie" of proeffase te starten op het gebied van veiligheidsonderzoek, waarvoor een begroting van in totaal 65 miljoen euro is voorgesteld voor een periode van drie jaar. In deze beginfase zal de ontwikkeling worden verkend van een strategie op lange termijn en de basis worden gelegd van een toekomstig EU-programma voor veiligheidsonderzoek.

Volgende stappen

Na de goedkeuring van de mededeling van de Commissie over veiligheidsonderzoek "Naar een programma om de Europese veiligheid te verbeteren door onderzoek en technologie", die voor eind 2003 is gepland, moet in 2004 worden begonnen met de "voorbereidende actie" en de eerste uitnodigingen tot het indienen van voorstellen. De Groep vooraanstaanden zal in het vroege voorjaar 2004 met zijn conclusies komen.

(1)
COM(2003) 113/01. MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD, HET EUROPEES PARLEMENT, HET EUROPESE ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S EUROPESE DEFENSIE - INDUSTRIËLE EN MARKTVRAAGSTUKKEN Naar een Europees beleid voor defensiematerieel