Ingezonden persbericht


Persbericht, 9 oktober 2003

DATABASE LOCATIEBESLISSINGEN NEDERLAND EERSTE HELFT 2003:

OPNIEUW FORSE TERUGVAL BOVENREGIONALE LOCATIEBESLISSINGEN

Het aantal bovenregionale locatiebeslissingen in Nederland is in de eerste helft van 2003 gedaald. In de eerste helft van 2002 ging het nog om 20 bedrijven en 3.100 arbeidsplaatsen; de eerste helft van dit jaar telt slechts 12 bedrijven met in totaal 2.125 arbeidsplaatsen. Door de huidige laagconjunctuur vinden er nauwelijks nog locatiebeslissingen plaats. Solectron voert de lijst aan met een nieuw assemblagecentrum in Den Bosch (500 arbeidsplaatsen). Dit alles blijkt uit de Database Bovenregionale Locatiebeslissingen Nederland van de Stec Groep.

Sinds 2000 houdt de Stec Groep, onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van economische ontwikkeling en vastgoed, deze database bij. De database geeft een compleet overzicht van alle strategische locatiebeslissingen in Nederland met een omvang van tenminste 50 arbeidsplaatsen. Het gaat om buitenlandse ondernemingen die voor de eerste keer voet op Nederlandse bodem zetten, Nederlandse en buitenlandse bedrijven die over grote afstand binnen Nederland verhuizen of vestigingen samenvoegen en 'groeiers' die elders in Nederland een nieuwe vestiging opzetten.

Top-5 gedomineerd door buitenlandse bedrijven
De top-5 locatiebeslissingen in de eerste helft van 2003 bestaat vrijwel geheel uit buitenlandse bedrijven. Op nummer 1 staat het Amerikaanse IT-bedrijf Solectron dat een assemblage- en distributiecentrum heeft geopend in Rosmalen; uiteindelijk zijn hier 500 arbeidsplaatsen mee gemoeid. Het enige Nederlandse bedrijf staat op nummer 2: Mexx start een nieuw design center in Amsterdam, waar 400 medewerkers komen te werken. De derde en vierde plaats worden ingenomen door twee Duitse supermarktketens, respectievelijk Lidl en Aldi. Lidl vestigt een nieuw distributiecentrum in Roermond, Aldi opent er een in Tiel. In beide gevallen gaat het om zo'n 300 nieuwe arbeidsplaatsen. Op nummer 5 staat ten slotte de Amerikaanse kunststofproducent Newell Rubbermaid. Dit bedrijf opent een shared service center in Oosterhout (Noord-Brabant), dit levert 150 nieuwe arbeidsplaatsen op.

Slechts twee nieuwe buitenlandse bedrijven

Het aantal buitenlandse bedrijven dat zich voor de eerste keer in Nederland heeft gevestigd, is gedaald naar twee. In de eerste helft van 2003 kondigden de Taiwanese importeur en groothandel in auto-onderdelen TYC en het Duitse logistieke bedrijf Mididata de oprichting van hun eerste vestiging in Nederland aan. TYC heeft een vestiging voor verkoop en distributie geopend in Almere. Mididata koos Venlo voor een nieuw distributiecentrum. In beide gevallen gaat het uiteindelijk om ongeveer 50 arbeidsplaatsen.

Bovenregionale dynamiek op de kantorenmarkt opgedroogd

De 12 bovenregionale locatiebeslissingen in de eerste helft van 2003 betroffen slechts 3 kantoorgebruikers, waaronder het genoemde Mexx (Amsterdam) en Newell Rubbermaid (Oosterhout). De bovenregionale vestigingsdynamiek in de bedrijfsruimtemarkt is ondanks de laagconjunctuur een stuk groter. In de sectoren distributie, assemblage en productie worden nog steeds de nodige vestigingsbeslissingen gemaakt.

Noot voor de pers
Hieronder ziet u een overzicht van bovenregionale locatiebeslissingen vanaf 2000. Als u een toelichting op dit bericht wilt, kunt u contact opnemen met Peter van Geffen (024) 352 16 16 of (06) 52 56 79 69. E-mail: p.vangeffen@stec.nl.

Bron: Stec Groep, 2003

---- --