Provincie Flevoland



Provincie voert watertoets in

Provincie stimuleert biologische landbouw

Flevolandse Prijs Duurzame Onderneming 2003

Europese bijdrage voor Expertisecentrum

De provincie Flevoland betaalt 660.000 euro mee aan de ontwikkeling van het Expertisecentrum Biologische Landbouw, Voedsel en Groen in Dronten. Het college van Gedeputeerde Staten heeft besloten om vanuit het Europese programma 400.000 euro bij te dragen en om vanuit de eigen provinciale middelen een bedrag van 260.000 euro beschikbaar te stellen. Met dit laatste bedrag moeten Provinciale Staten nog instemmen.

Het Agrarisch Kennis Centrum Flevoland (AKC) heeft in opdracht van drie van haar aandeelhouders (Groenhorst College, Christelijke Agrarische Hogeschool Dronten en Warmonderhof) de mogelijkheden van een Expertisecentrum Biologische Landbouw, Voedsel en Groen in Flevoland onderzocht. In een later stadium is ook praktijkschool PTC+ toegetreden tot het initiatief. In het centrum willen de
initiatiefnemers hun krachten bundelen. De bundeling moet leiden tot een toonaangevende organisatie voor Biologische Landbouw met een internationale uitstraling, gevestigd in Dronten.

De hoofddoelstelling van het Expertisecentrum Biologische Landbouw, Voedsel en Groen is: In Flevoland dient er in een periode van 5 jaar een gerenommeerd Expertisecentrum voor Biologische Landbouw, Voedsel en Groen te zijn gevestigd met een meetbare leidinggevende positie, inzake kennistransfer van de biologische landbouw en producten betreffend, in Europa.

Het centrum krijgt de vorm van een netwerkorganisatie, onder de paraplu van het AKC, waarin de vier genoemde partijen actief zijn op het gebied van kennisuitwisseling voor de biologische keten. De deelnemende partijen hebben besloten hun dienstverlening te bundelen, omdat dat verkokering voorkomt. Het centrum zal gezamenlijke kennisproducten ontwikkelen en aanbieden. Denk aan het uitwisselen van reeds beschikbare competenties en marktgegevens. De totale kosten van het project worden begroot op 3.129.000 euro.

Het project past binnen de maatregel Versterking van de agrarische sector van het Europees Programma. In het kader van deze maatregel is het mogelijk projecten te ondersteunen die bijdragen aan de verhoging van de toegevoegde waarde op het terrein van de glastuinbouw.