Ingezonden persbericht


MoveYourAss.tv

Rotterdam, 9 oktober 2003

PERSBERICHT

Online zoektocht naar wereldverbeteraars in Afrika

Het nieuwe reportersteam van MoveYourAss.tv gaat vanaf november in Afrika op zoek naar jongeren die daar een beter leefbare wereld creëren. Vier jongeren met journalistieke ervaring, Afrikakennis en reiservaring bezoeken ruim tien ontwikkelingsprojecten in Ethiopië, Uganda, Zuid-Afrika, Ghana en Burkina Faso. Hun belevenissen zijn in audio, video en tekst te volgen op www.moveyourass.tv. In Nederland komen tegelijkertijd meer en minder bekende Nederlanders samen met MoveYourAss.tv in actie.

De jongste deelnemer van 'MoveYourAss.tv goes Africa' is de 21-jarige Tisa de Jong uit Amsterdam. Deze eerstejaars student pedagogiek is eerder dit jaar afgereisd naar haar geboorteland Zambia en reist nu mee als verslaggever. De tweede reporter, Renske Prevo (25), is als journalist werkzaam voor Lokaal Mondiaal in Arnhem. Voor haar studie maakte ze al een reis naar Oost-Afrika en Madagaskar met het doel het leven in Afrika positief in beeld te brengen. De regie en techniek is in handen van Victor Vroegindeweij (22) uit Rotterdam en Thierry Bordau (23) uit het Belgische Komen. Victor werkt als freelance regisseur en reisde eerder voor MoveYourAss.tv naar Latijns Amerika. Thierry heeft onlangs zijn studie audiovisuele techniek afgerond en gaat mee om potentiële wereldverbeteraars aan te zetten tot actie. In Nederland gaat de 24-jarige journalist Mirjam van 't Veer voor MoveYourAss.tv op pad. Het team is samengesteld uit de inzendingen voor de reporterswedstrijd van MoveYourAss.tv, waarvoor de deelnemers de afgelopen zomer een eigen reportage hebben gemaakt.

Circus
Drie maanden lang verkennen de reporters de wereld van ontwikkelingssamenwerking, duurzame ontwikkeling en mondialisering. Daarvoor gaan ze in Ethiopië op bezoek bij 'Circus Ethiopia'. Dit circus zorgt voor vermaak en biedt daarnaast opleidingen en geeft voorlichting over HIV en Aids. In Uganda belichten de reporters onder andere het project Engabu Za Tooro. Dit project wordt gefinancierd door Hivos en is gericht op het promoten van ondernemersschap onder jongeren. In Zuid-Afrika helpt het reportersteam mee bij het maken van een muurschildering over mensenrechten en volgen ze een actiegroep die zich inzet voor een beter milieu. Vanuit Ghana berichten ze over het leven in een vluchtelingenkamp en in Burkina Faso zullen ze onder meer het belang van betere toegang tot Informatie en Communicatie Technologie (ICT) onder de aandacht brengen.

Succes
De eerste reis van MoveYourAss.tv naar Latijns Amerika was een succes. Verslaggevers Jorrit Daggenvoorde (24) en Christian Laheij (22) bezochten in vijf landen negen projecten. Over hun ervaringen maakten ze meer dan zestig videoreportages, audio- en tekstverslagen. Tegelijkertijd verzorgde reporter Miriam van ´t Veer in Nederland elf interviews. Sinds de lancering van de website begin april hebben ruim 44.000 personen de website bezocht, samen verantwoordelijk voor maar liefst 1,4 miljoen hits. Tijdens de reporterswedstrijd kwamen daar nog eens 36.000 bezoekers en 1,2 miljoen pageviews bij.

MoveYourAss.tv
MoveYourAss.tv daagt jongeren tussen de 15 en 26 jaar uit op hun eigen manier iets voor een betere wereld te doen. De organisatie is een online informatie- en communicatieplatform dat jongeren op een eigentijdse manier informeert en inspireert over ontwikkelingssamenwerking, duurzaam ondernemen en mondialisering. Op de website wordt een mix geboden van videoreportages en persoonlijke ervaringen voor en door jongeren in combinatie met onafhankelijke journalistiek, achtergrondinformatie, een vacaturebank en leuke cursussen. Voor de komende reis wordt de website van MoveYourAss.tv verder uitgebreid met nieuwe online toepassingen. MoveYourAss.tv is een initiatief van DeNíeuwe Omroep in samenwerking met Move Your World. De reis naar Afrika is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Bedrijfsfonds voor de Pers aan DeNíeuwe Omroep.

EINDE BERICHT

---

Kijk voor meer informatie over MoveYourAss.tv op www.moveyourass.tv. Voor DeNíeuwe Omroep kijk op www.denieuweomroep.nl. Voor achtergrondinformatie en interviewaanvragen:

Yvonne Gispen
Communicatie en Voorlichting
T. 010 476 75 07
F. 010 476 35 20
E. publiciteit@moveyourass.tv