FNV

Bond tevreden over chauffeursactie
FNV Bondgenoten is tevreden over de actie van vrachtwagenchauffeurs vanochtend rond Utrecht. De chauffeurs reden dertig kilometer per uur uit protest tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. Ze bleven op de rechterrijbaan, waardoor het overige verkeer er gewoon door kon. De bond weet nog niet hoeveel chauffeurs aan de actie hebben deelgenomen. Bestuurder van FNV Bondgenoten Jan Heilig noemt de actie wel al geslaagd.

Vanochtend hingen vakbondsleden spandoeken op diverse viaducten met de oproep aan de langzaam-aan-actie mee te doen. In de loop van de ochtend ontstonden konvooien van soms wel zestig tot tachtig langzaam rijdende vrachtwagens.

Het konvooi-rijden kwam wat langzaam op gang, maar duurde wel tot aan het einde van de actie. Vrachtwagens reden een eind mee en vervolgden dan hun eigen weg.

Volgens FNV Bondgenoten hebben veel automobilisten vanochtend Utrecht gemeden. De rest kon daardoor gewoon doorrijden

De actie was bedoeld om een signaal af te geven aan het kabinet om de geplande bezuinigingen te verzachten.

Het overige verkeer reageerde wisselend. "Sommigen staken hun duim omhoog, anderen hun middelvinger'', zegt Heilig. Het aantal duimen was volgens hem in de meerderheid, vooral bij vrouwen. Bij de middelvingers waren de bestuurders van duurdere types auto's in de meerderheid.

9 oktober 2003