Ingezonden persbericht

Dunya-Windows To The World 2003

Meestersvertellers uit Frankrijk in Rotterdam

ROTTERDAM, 20030922 -- Op vrijdag 10 en zaterdag 11 oktober 2003 vindt in Arminius (voormalig Museumparkkerk, tegenover Museum Boijmans Van Beuningen) in Rotterdam, de tweede editie plaats van Dunya - Windows To The World. In een intieme setting zullen artiesten uit het Franse taalgebied optreden. Met het thema francofonie doet Stichting Dunya een eerbetoon aan Frankrijk, de bakermat van de wereldcultuur in Europa.




Voor de tweede editie van het intieme binnenevenement heeft Stichting Dunya acht vertellers uitgenodigd die genieten van een enorme populariteit in het vertellers-circuit in Frankrijk en landen waarin Franstalig wordt gesproken. Ze hebben hun roots in Afrika, het Caribische gebied, Azië, Oost- Europa en Frankrijk. Ze zijn niet alleen vertellers, sommigen zijn bekend geworden door hun werk in films en televisie, zoals de Kameroenese Saïdou Abatcha, of ze genieten bekendheid als schrijver zoals Mimi Barthélémy uit Haïti.


Hun verteltechniek is zeer divers, evenals hun thema's. Michele Nguyen, schrijfster en vertelster, laat ons kennis maken met de wonderlijke, vrolijke, fragiele en meedogenloze kracht die in ieder mens schuilt.
Vertelster Suzy Ronel, geboren op het eiland Kaloukera- Guadeloupe, laat ons de Caribische lucht ruiken en de wind voelen op de huid. De mens, de zon en de zee zijn haar personages in een wereld die Ronel graag voor ons open doet.


In de verhalen van Praline Gay-Para komen haar oriëntaalse wortels duidelijk terug. Gay-Para is geboren in Libanon, woont en werk in Parijs en is één van de inspirerende krachten achter La Maison du Conte, een centrum waarin de vertelkunst in Parijs zich heeft genesteld om zich verder te ontwikkelen en te verspreiden.


Voor Manfeï Obin, geboren in Adzope- Ivoorkust, is de Afrikaanse verhalencultuur een gebaar, een lied, een glimlach, muziek en mime in één. Zijn handelsmerk is grappige, tragische en mythische verhalen uit Ivoorkust. Manfeï Obin zal tijdens Dunya - Windows To The World optreden met collega Ben Zimet: een zanger, schrijver, schilder en verteller afkomstig uit Polen.


Saïdou Abatcha is meer dan een verhalenverteller. Hij is een woordkunstenaar die zich in het grensgebied van de vertelkunst en het cabaret begeeft, de wereldleiders aansprekend op hun verleden, heden en toekomst. Hierbij levert hij een ware strijd met zijn woorden: hij mangelt ze, wringt ze uit, hakt ze in moten en schiet ze af op het publiek.


Mimi Barthélémy is een onvermoeibare reiziger die de wereld verkent op zoek naar verhalen. Haar persoonlijke relaas over de Ha_tiaanse vrouw die in het buitenland woont, loopt als een rode draad in haar verhalen.


Muriel Bloch is één van Frankrijk's meest getalenteerde verhalenvertelsters. Ze heeft die reputatie opgebouwd met het vertellen van de meest bizarre verhalen, afkomstig uit de hele wereld. Of het nu gaat om populaire legendes, korte verhalen of verzonnen geschiedenissen: het liefst vertelt ze haar verhalen à la carte.


Mimi Barthélémy en Muriel Bloch verzorgen op vrijdag 10 oktober, met een duo-presentatie, een spannende afronding van het vertelprogramma.


De liefhebbers van wereldverhalen beleven tijdens Dunya - Windows To The World 2003 een primeur. Voor het eerst treden acht meestersvertellers uit de Franse diaspora in Nederland op. Ze zullen overwegend in het Engels vertellen, maar enkele ook in de Franse taal.
Dunya - Windows To The World presenteert naast vertellers ook wereldmuzikanten uit het Franse taalgebied, zoals Justin Vali (Madagaskar), Huong Thanh (Vietnam), Cheikh Lô (Senegal) en René Lacaille (La Réunion).


De voorverkoop van Dunya - Windows To The World is reeds begonnen en eindigt op 9 oktober. Kaarten kunnen gekocht worden bij VVV Rotterdam (Coolsingel), IT records (Donner, Lijnbaan), RD bespreekbureau (Westblaak) en op het kantoor van Stichting Dunya (Coolsingel 57-63 - 4e verdieping). Bij Stichting Dunya kunt u maandag t/m vrijdag terecht van11.00 tot 16.00 uur. Ook kunt u hier telefonisch (010-233 09 10) of per e-mail (info@dunya.nl) kaarten reserveren.
Een dagkaart voor vrijdag of zaterdag kost ¤ 15,- en een passe partout voor beide dagen ¤ 25,-. Reserveer tijdig uw kaarten, er is slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar voor dit unieke evenement!




Ingezonden persbericht