Koop een museumstuk

De Stijl banken in Maastrichtse veiling

MAASTRICHT, 20031009 -- In de Internetveiling 10 - 17 oktober van Venduehuis Dickhaut te Maastricht worden twee banken geveild van de tot de Stijl-groep behorende architect Vilmos Huszàr (Boedapest 1884 - Hierden 1960). Er zijn slechts zes banken van Huszàr bekend, waarvan twee zich bevinden in de collectie van het Centraal Museum te Utrecht.



De banken werden in 1927 door Huszàr ontworpen voor het gemeentehuis van Strijen, Zuid-Holland. Ze behoorden tot het totale ontwerp voor het kleurenschema van het in- en exterieur dat Vilmos Huszàr voor dat raadhuis maakte. Ze deden jarenlang goede dienst in de raadszaal, en kwamen vervolgens op de zolder terecht. Toen de gemeente in 2000 een nieuw pand betrok waar de banken niet in pasten, werden de banken bij Venduehuis Dickhaut te Maastricht ter veiling aangeboden. Ze brachten tezamen het recordbedrag van f 41.400,- op.

De banken bleken begeerde objecten voor verzamelaars, ten eerste omdat er maar weinig meubelen van Huszàr bekend zijn, en ten tweede omdat de banken nog in volkomen originele staat verkeren. Ze zijn nooit overgeschilderd, en de kale plekjes die door een leek als minder fraaie slijtage worden gezien, maken ze extra aantrekkelijk voor de kenners. Zeer belangrijk is bovendien het feit dat ze tot aan de eerste verkoop het gemeentehuis nooit verlaten hebben, waardoor er geen twijfel bestaat over de authenticiteit, wat bij andere De Stijl meubelen zoals van Gerrit Rietveld wel eens voorkomt.

De erven van de Nederlandse collectioneur die in 2000 twee van de zes banken wist te bemachtigen, bieden deze nu weer aan bij Venduehuis Dickhaut. Werden ze in 2000 nog op de 'ouderwetse' manier in de zaal geveild, nu zijn de banken in de Internetveiling van Venduehuis Dickhaut opgenomen. Wilt u ook op een museumstuk zitten? Kijk en bied dan mee op www.veilingmaastricht.nl. Op 17 oktober om 21.00 uur wordt de veiling afgesloten en zal de opbrengst bekend zijn.


Internetveiling: van 10 oktober 9.00 uur tot 17 oktober 21.00 uur

Catalogus en meebieden: www.veilingmaastricht.nl

Bezichtigen banken:
Venduehuis Dickhaut
Bredestraat 23
6211 HA Maastricht

Meer informatie:
Mw. J. de Goede, veilingmeester
Mw. M. Kars, P.R.-medewerker
Tel: 043-3213095
E-mail: info@veilingmaastricht.nl