PERSBERICHT
16/10/2003

Wereldeierdag 2003 in teken van eierrecepten

De tweede vrijdag in oktober is sinds enige jaren Wereldeierdag. In 2000 hebben de PVE dit in Nederland opgepakt met de organisatie van Open Dagen bij talrijke Eierpakstations, die overigens zeer goed zijn bezocht. Het jaar daarna heeft het pluimveebedrijfsleven samen met Sodexho Catering een speciale Eierhappening gehouden. In 2002 zijn in Dierenpark Burgers'Zoo in Arnhem speciale en unieke Eierpresentaties gehouden.
Dit jaar 2003 is gekozen voor een grote Eierreceptenwedstrijd, die in de zomer in gang is gezet en waarvan de winnaar op vrijdag 10 oktober, op Wereldeierdag bekend wordt gemaakt.

Op de eireceptensite van de Productschappen Vee Vlees en Eieren (PVE) is in de warme zomermaanden van 2003 een oproep geplaatst om originele recepten met eieren te mailen of per post toe te sturen. In het kader van Wereldeierdag is dit ook gedaan in diverse gedrukte media. Dat heeft een grote respons opgeleverd in de vorm van honderden mails met culinaire Nederlandse ei-inzendingen. Maar ook waren er zeer interessante inzendingen uit België en Frankrijk. De beoordeling door een onafhankelijk chefkok heeft een veelzijdig resultaat opgeleverd. Op de tweede vrijdag in oktober 2003 - Wereldeierdag - worden prijzen in de vorm van een MultiSnack Reverso of Gourmet Ambiance van Tefal uitgereikt.

De belangstelling voor eieren zit sterk in de lift, mede dankzij publicaties over het zogeheten Atkins dieet. De Amerikaanse cardioloog Dr. Atkins heeft al in 1972 geschreven over het onbeperkt eten van eieren in zijn boek dr. Atkins Diet Revolution. En in 2002 verscheen een boek van dezelfde dr. Atkins 'Anti verouderingsdieet' met als belangrijkste advies om vooral eieren te eten, gekookt of gebakken in boter of olie. Het voedingsadvies luidde verder: geen koolhydraten via suikers, snoep en koek en beperkt witbrood, pasta, aardappelen en witte rijst. In de Verenigde Staten en in Groot Brittannië is dit een groot succes.
Omdat er momenteel ook hier veel vraag is naar deze recepten zijn de dr. Atkins omelet én spinazie omelet al op de website www.eirecepten.nl aanwezig en zullen de winnende eirecepten vanaf Wereldeierdag 2003 gaan volgen.

Bijlage
De prijswinnaars in alfabetische volgorde:

*Mevr. E. van den Berg maakte Vrolijke kindereitjes voor originele foto's

*Hester Cevik met gebakken eieren met Turkse 'sudschuk' worst
*Dhr. Th. Fransen voor Boereneieren met zeekraal en zalm
*Frédérique Kopp beschrijft haar Japanse gevulde omeletjes
*Els van der Most maakt Eiergehakt met 9 eieren
*Mevr. W.J. Möllenkamp (78 jaar) stuurde polaroidfoto: gevulde eieren in bladerdeeg bestrooid met sesamzaad

*Catherine Sherry maakt French Toast: wentelteefjes op Franse wijze en kindervariatie zonder Calvados

*Victor Wong met Tsing Kai Taan - Chinees gestoomd ei
*Linda Visser en Sophie van Tooren stuurden vele verrassende eirecepten uit hun Ei-oeuf-oeuvre met eitoppers als Kuku en Frittata met courgette en munt

Nadere informatie
Voor nadere informatie kunt u terecht bij Erdie Burema (PVE/SPE) e.a.burema@pve.agro.nl of telefoon/fax 0343 43 1993 of mobiel 06 54740728.