Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Nationale selecties Europees Kampioenschap voor landenteams bekend

Van 10 t/m 21 oktober 2003 wordt in Plovdiv (Bulgarije) het Europees Kampioenschap voor Landenteams gespeeld. Nederland vaardigt een mannen- en een vrouwenteam af naar dit toernooi.

Mannen: Loek van Wely, Sergey Tiviakov, Erik van den Doel, Friso Nijboer en John van der Wiel. Coach: Herman Hamers. Vrouwen: Zhaoqin Peng, Tea Lanchava en Petra Schuurman. Coach: Adrian Mikhalchishin.

Het Nederlandse mannenteam verdedigt de Europese titel die in Leon 2001 zo overtuigend werd behaald.

---

Jan Smeets scoort eerste GM-norm in Lippstadt (Duitsland)

Jan Smeets heeft in een grootmeestertoernooi van FIDE-categorie X zijn eerste GM-norm gescoord. Jan haalde met energiek en aanvallend spel 6,5 punt uit 10 partijen tegen menselijke tegenstanders - goed voor een TPR van 2610.
Het toernooi was sterk bezet met deelname van de grootmeesters Romanishin, Chiburdanidze, Ruck, Maiwald en Jenni. Daarnaast speelde een sterk computerprogramma (Brutus) mee dat prompt winnaar werd door slechts 4 remises af te staan. Een andere eigenaardigheid aan het toernooi was de puntentelling: 3 punten voor een overwinning, 1 punt voor remise. Zo werd Jan gedeeld 3e t/m 5e met een score van 17 punten uit 11 partijen.

Het toernooi in Lippstadt werd mede door de Duitse schaakbond georganiseerd, die de KNSB in de gelegenheid stelde om een Nederlandse jeugdspeler af te vaardigen. Van de huidige Jong Oranje-selectie zijn drie spelers al in het bezit van een GM-norm. Naast Jan Smeets behaalden eerder Daniël Stellwagen (twee GM-normen) en Jan Werle al grootmeesternormen. Wellicht zal de gezonde competitie tussen de Jong Oranje-spelers snel een nieuwe Nederlandse grootmeester opleveren?


---