Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Selectie EK-landenteams Plovdiv

In een eerder stadium werd op deze website al het nationale herenteam voor het Europees Kampioenschap voor Landenteams (10 t/m 21 oktober 2003; Plovdiv, Bulgarije) bekend gemaakt. Mannen: Loek van Wely, Sergey Tiviakov, Erik van den Doel, Friso Nijboer en John van der Wiel. Coach: Herman Hamers.
Ondertussen is er vooral op de site van 'Schakers Info', naar aanleiding van een bericht van Dimitri Reinderman, enige discussie ontstaan over de gevolgde selectieprocedure. Wellicht is het goed om een en ander vanaf deze plek toe te lichten.

Al vrij vroeg dit jaar werd duidelijk dat Ivan Sokolov, Jan Timman en Paul van der Sterren niet beschikbaar waren voor het nationale team. Sokolov was reeds uitgenodigd voor de kroongroep van het Essent toernooi in Hoogeveen (dat samenvalt met het EK-landenteams). Timman heeft zoals bekend principiële bezwaren tegen dopingcontroles. Van der Sterren heeft afscheid genomen van het nationale team. Gezien de ranglijst en gezien de samenstelling van het succesvolle team van Leon 2001 leek het logisch om Loek van Wely, Sergey Tiviakov, Erik van den Doel en Friso Nijboer reeds in een vroeg stadium te benaderen. Aangaande de vijfde speler is besloten, om evenals vorig jaar, de resultaten van het Nederlands Kampioenschap af te wachten. Hierbij kan nog opgemerkt worden dat bij min of meer gelijke geschiktheid aan een jeugdspeler de voorkeur zou zijn gegeven.

De einduitslag van het NK liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Daniel Stellwagen speelde zich met zijn 2e/3e plaats duidelijk in de kijker. Hij is dan ook door de KNSB benaderd om als vijfde speler op te treden. Stellwagen gaf echter na rijp beraad aan niet beschikbaar te zijn vanwege schoolverplichtingen. Hierna ontstond een nieuwe situatie. Kijkend naar de ranglijst en de rating waren er twee geschikte kandidaten: te weten Dimitri Reinderman (nr. 8) en John van der Wiel (nr. 9). Het ratingverschil tussen beide spelers bleek zeer gering (2 elopunten in het voordeel van Reinderman) en virtueel zelfs geheel verwaarloosbaar.
Omdat het Nederlands Kampioenschap traditioneel een bijzondere positie inneemt, is besloten om Van der Wiel (die ongedeeld vierde werd) te selecteren voor het EK-landenteams. Met hetzelfde argument werd vorig jaar Sipke Ernst afgevaardigd naar de olympiade. Om misverstanden te voorkomen, kan nog opgemerkt worden dat er geen rechten kunnen worden ontleend aan de ranglijst die 4 keer per jaar verschijnt. Dit was niet zo ten tijde van de Plaatsingscommissie en hierin is in het huidige reglement geen verandering aangebracht.


---