Praktijkonderzoek Veehouderij

10 oktober Open dag Praktijkcentrum Raalte

Energiezuinige én diervriendelijke varkensstal

Op 10 oktober a.s. is er een open dag bij het Praktijkcentrum in Raalte. Bezoekers zijn `s middags van harte welkom om te komen kijken wat het Praktijkcentrum betekent op het gebied van onderzoek en kennisoverdracht voor de varkenshouderij in Nederland. Eén van de aandachtsvelden van het centrum is energiebesparing en duurzame energie op het varkensbedrijf. Het Praktijkcentrum laat onder meer een bijzonder project zien, waarbij een varkensstal wordt verwarmd met behulp van zonnewarmte. Het systeem kan ook het strobed van drachtige zeugen koelen. Duurzaam én diervriendelijk dus.

Koele plek

Het `Energy' Dakâ benut zonnewarmte voor verwarming. Het dak, dat bestaat uit zwarte geïsoleerde dakplaten waar water doorheen stroomt, neemt veel warmte op. Het water wordt al snel 10 tot 15°C warmer. De warmte kan via de warmtepomp de stal verwarmen. Als er niet voldoende warmtevraag is, wordt de warmte tijdelijk opgeslagen in de bodem. Een belangrijk ander onderdeel van het project is de zogenaamde `strobedkoeling'. Onder meer in de afdeling voor 68 drachtige zeugen is de dichte vloer voorzien van slangen in het beton. Dit vloerdeel is bedekt met een dikke laag stro. Door in de zomer koel water door de vloer te pompen, wordt het strobed gekoeld. De warmte die vrijkomt, kan gebruikt worden om via de warmtepomp andere delen van de stal te verwarmen of kan opgeslagen worden in de bodem. De dieren hebben ook direct voordeel van de koeling: een groter comfort van een koelere ligplek en daardoor een kleinere kans op hittestress.

Warmte in de grond

Als de warmte opgeslagen wordt in de bodem (in de zomer), kan die bij veel warmtevraag (in de winter) weer opgepompt worden. In de grond zijn slangen aangebracht waar een vloeistof doorheen gepompt wordt; dit wordt een bodemcollector genoemd. De vloeistof draagt in de zomerperiode overtollige warmte over aan de bodem en neemt vervolgens in de winterperiode warmte op uit de bodem; daarmee wordt zomerwarmte benut voor verwarming in de winter. Op jaarbasis is de energie die in de bodem gestopt wordt evenveel als eruit gehaald wordt. In Raalte zijn twee verticale `slangen' in de bodem aangebracht, tot op een diepte van circa 120 meter. Met de gegevens die bijgehouden worden wordt de komende maanden bekeken hoeveel er bespaard wordt op aardgas en kan een economische evaluatie gemaakt worden, inclusief een vertaling naar de varkenshouderij in Nederland.

Over het Praktijkcentrum

De proefbedrijven van de Animal Sciences Group van Wageningen UR zijn onderzoeksaccommodatie èn kennisleverancier en worden Praktijkcentra genoemd. Naast de Waiboerhoeve in Lelystad zijn er vijf praktijkcentra voor melkvee, twee voor varkens en één voor pluimvee, nertsen en konijnen. Het Praktijkcentrum Raalte is begonnen als het Varkensproefbedrijf voor Noord- en Oost Nederland. In de zeventiger jaren was het onderzoek vooral gericht op fokkerij, voeding en vruchtbaarheid. In de tachtiger jaren, die gekenmerkt werden door een verdergaande intensivering van de varkenshouderij in Nederland, heeft het Praktijkcentrum Raalte voorop gelopen met ontwikkelingen op het gebied van huisvesting en hokinrichting. In de negentiger jaren heeft het onderzoek zich meer toegespitst op huisvesting en milieugerelateerde aspecten.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Energiebureau Overijssel en door ondersteuning van het programma Duurzame Energie in Nederland, dat door Novem wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 22-09-2003 16:35.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl