Ingezonden persbericht

Transmigratie en Integratie: succes of debacle?

Persuitnodiging van EPN - Platform voor de informatiesamenleving

Den Haag, 1 oktober 2003 - In Nederland wonen meer dan een miljoen immigranten. Naast contacten die zij leggen met de Nederlandse samenleving onderhouden zij vaak ook intensief contact met het land van herkomst. Via (satelliet) televisie, (mobiele) telefoons, kranten en tijdschriften en in toenemende mate ook via Internet houden zij zich op de hoogte van de stand van zaken in het moederland. Deze 'transmigranten' breken door het gebruik van ict door de traditionele geopolitieke grenzen.

Helpt transmigratie het isolement van migranten doorbreken of zorgt het er juist voor dat migranten in een isolement blijven? Blijven migranten door transmigratie tussen twee culturen 'hangen'? En hoe kunnen media en ict worden ingezet ter bevordering van het integratieproces? Mede door het toenemende personenverkeer binnen Europa en door de uitbreiding van de Europese Unie met nieuwe lidstaten wordt de vraag of transmigratie de integratie bevordert steeds dringender.

Daarom organiseert EPN op vrijdag 10 oktober in samenwerking met het Europees Parlement een openbaar debat over Transmigratie, Europa en Ict. In perscentrum Nieuwspoort komen beleidsmakers, (trans)migranten, vertegenwoordigers uit het maatschappelijk middenveld en overig geïnteresseerden bij elkaar om over dit onderwerp te discussiëren.

Een debat in Lagerhuisopstelling voorgezeten door Tineke Netelenbos (RvA-lid EPN) en Peter van der Wel (directeur EPN), in het panel de kamerleden Ayaan Hirsi Ali (VVD), Lousewies van der Laan (D66) , Maarten Haverkamp (CDA), op de frontbench ondermeer Mohamed El Aissati (voorzitter van Maroc.nl), Ed Klute (directeur Mira Media) en Ahmed Larouz (TANS.nl).

Graag nodigen wij u uit bij dit debat aanwezig te zijn!

U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar info@epn.net.

Datum: vrijdag 10 oktober 2003
Tijd: 14:00 uur ontvangst, 14:30 aanvang, 16:30 tot 18:00 uur borrel Plaats: Perscentrum Nieuwspoort | Lange Poten 10 | Den Haag

Over EPN

EPN - Platform voor de Informatiesamenleving is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor de maatschappelijke meerwaarde van ict. In het platform zijn het bedrijfsleven, de politiek, het maatschappelijk middenveld, de wetenschap en de overheid vertegenwoordigd. EPN verricht onderzoek, publiceert, ondersteunt voorbeeld projecten en initiatieven en organiseert bijeenkomsten over thema's rond ict en de samenleving.


---