Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 193
Datum: 1 oktober 2003

Gedeputeerde Mulder reikt prijs uit voor beste ontwerp nieuw product van hergebruikt kunststof

Op vrijdag 10 oktober aanstaande, om 16.00 uur, zal de heer dr A.J. Mulder, gedeputeerde van de provincie Fryslan voor Cultuur, de winnende inzending bekend maken van de ontwerp-prijsvraag 'Her Vorm'. De provincie Fryslân stelde de subsidie beschikbaar voor dit praktijkproject op het gebied van vormgeving. Het project voor ontwerpers, vormgevers en beeldend kunstenaars uit de drie noordelijke provincies, wordt georganiseerd door Keunstwurk, Centrum voor beeldende kunst en vormgeving te Leeuwarden. De opdracht aan de deelnemers was: bedenk nieuwe producten van hergebruikt kunststof.

De prijsuitreiking vindt plaats in het nieuwe gebouw van Afvalsturing Friesland/Fryslân Miljeu aan de Hidalgoweg 5 in Leeuwarden. De ruim 70 inzendingen worden daar onder de titel 'Nieuw... van Afval' tentoongesteld. De tentoonstelling is vanaf 10 oktober tot en met 31 oktober op werkdagen tijdens kantooruren voor publiek geopend en vormt de afsluiting van het project 'Her Vorm'.

Een commissie adviseerde het provinciebestuur bij het aanwijzen van de winnende inzending. Leden van de commissie zijn: Conny Bakker, Eco Design deskundige uit Rotterdam; Ton Doppenberg, directeur Afvalsturing Friesland/Fryslân Miljeu; Ed Flohr, directeur Lankhorst Recycling; Aran van Belkom, manager Research & Development van Lankhorst Recycling en Jelmer Beetsma, innovatieadviseur voor ondernemers bij Syntens.

Van de aanvankelijk 70 ingezonden schetsplannen selecteerde de commissie er uiteindelijk zes voor een tweede ronde. De ontwerpers die hun idee verder mochten uitwerken zijn: Cees Hollander uit Sneek; Maarten van Lelyveld uit Drachten; Bart Kip en Berend Posthumus uit Groningen; Marieke van Loenhout en Petra te Morsche uit Veenhuizen; Klaas Klamer uit Leeuwarden en tot slot Roel Bosma uit Leeuwarden in de categorie Jong talent. Voor hun ontwerpen wordt een honorarium gegeven van E 1500,- en de winnaar krijgt een extra bedrag van E 750,-. De winnaar in de categorie 'Jong talent' krijgt een bedrag van E 250,-. Op de tentoonstelling zijn ingezonden schetsplannen, ideeën en ontwerpen voor nieuwe producten van hergebruikt kunststof. Er zijn bijvoorbeeld ontwerpschetsen voor meubels, tuinelementen, bouwstenen, speelgoed. van vogelhuisje tot trottoirband. Ook wordt de route weergegeven van het inzamelen van afval als grondstof naar nieuwe vormen van hergebruik. Het productie- en verwerkingsprocédé van Lankhorst Recycling in Sneek vormde het uitgangspunt voor nieuwe toepassingen.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Roelof Koster, consulent vormgeving bij Keunstwurk - Centrum voor beeldende kunst en vormgeving. Telefoon 058 234 34 34 of via e-mail r.koster@keunstwurk
---
Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met Communicatie en Externe Betrekkingen van de provincie Fryslân, tel. nr. 058 - 292 5735. Dit persbericht is ook te vinden via internet, www.fryslan.nl

---- --