PLAN NEDERLAND

KNSB gaat schaatsen voor water in Kenia

Amsterdam, 3 oktober 2003. De Koninklijke Nederlandse Schaatsrijders Bond (KNSB) doet ook mee aan de grote landelijke actie 'Schaatsen en Zwemmen voor Water' die van 10 tot en met 15 november plaatsvindt. De actie is een initiatief van Plan Nederland (voorheen Foster Parents Plan) die ze reeds in samenwerking met de Vereniging Kunstijsbanen Nederland (VKN) uitvoeren.

Ruim 31.000 kinderen van 370 basisscholen in Nederland hebben zich opgegeven voor de actie Schaatsen voor Water waar zij, gesponsord door familieleden en kennissen, zoveel mogelijk rondjes schaatsen ten gunste van het wateropvangproject in Kenia.

De KNSB wil jeugdige schaatsers, leden en verenigingen stimuleren om ook mee te doen aan de actie. Om twee redenen: vanuit maatschappelijke betrokkenheid bij het werk van Plan en om de schaatsport extra te promoten.

Het doel van de actie is zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het wateropvangproject in Kenia waar Plan samen met de lokale bevolking zorgt voor de opvang, het beheer en de verdeling van regenwater. In Kenia valt bijna acht maanden per jaar geen druppel water. Maar tijdens twee regenperiodes regent het in dit Afrikaanse land harder dan de grond aan kan. De grond kan dan geen water meer opnemen. Het water baant zich een weg en blijft staan in modderstromen en poelen; een ideale broedplaats voor malariamuskieten. Ook zet de regen hele stukken land onder water of slaat deze zelfs weg. Hierdoor brengen de akkers maar weinig op, waardoor het moeilijk is de vicieuze cirkel van armoede voor kinderen te doorbreken.

Plan zorgt samen met lokale bevolking en instanties voor de aanleg van 'wateropvang' daken, regentonnen en het geven van training aan de lokale bevolking op het gebied van waterhuishouding en hygiëne in verband met gezondheid. Met dit grote waterproject wil Plan zeker 600.000 mensen in 400 gemeenschappen direct helpen met het verbeteren van de toegang tot veilig en schoon drinkwater.


------------Einde persbericht------------------

meer informatie:
KNSB
Projectcoördinator: Martha Hiddink
Tel: 033-4892000
Mail: M.Hiddink@knsb.nl

Plan Nederland
Manager Corporate Marketing & Communicatie: Layana Mokoginta Tel: 020-5495555
Mail: layana.mokoginta@plannederland.nl

VKN
Vice voorzitter: Gert Bron
Tel: 050-3676767
Mail: g.bron@kardinge.groningen.nl


03 okt 03 11:41