Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Seminar 'Colombia in Context', 10 & 11 oktober in Amsterdam

Op 10 en 11 oktober aanstaande zal in Amsterdam een tweedaags seminar plaatsvinden over de actuele situatie in Colombia. Het politieke geweld in dit land intensiveert met de dag. De slachtoffers zijn niet alleen de gewone bevolking maar vooral ook de sociale bewegingen. Sinds mei vorig jaar is de regering van Uribe aan de macht die gekenmerkt wordt door een neoliberaal beleid, verdere militarisering van het land, en repressie van de sociale bewegingen die een alternatieve toekomst voor Colombia voor ogen hebben. Vertegenwoordigers van deze sociale bewegingen komen naar Nederland om te vertellen over hun werk, hun visie op de toestand in Colombia en hoe zij die willen verbeteren.

Het seminar 'Colombia in Context' maakt deel uit van een rondreis van een Colombiaanse delegatie door Nederland en de rest van Europa. De Colombiaanse delegatie in Nederland zal drie leden tellen. Hector Mondragon is een befaamd econoom en publicist, momenteel werkzaam als adviseur bij Via Campesina Colombia. Edilia Mendoza werkt bij ANUC-UR, de grootste boerenorganisatie van Colombia. Zij zijn in Europa in het kader van een campagne van Via Campesina voor landbouwhervormingen en voedselsoevereiniteit. Als derde spreker komt Ana Teresa Reuda van de OFP, een nationale vrouwenorganisatie. Zij zetten zich in voor de rechten van vrouwen en hun familie en richten zich onder andere op de olie-industrie en het paramilitaire geweld die de stad waar de organisatie ontstaan is, domineren. Ook heeft zij in diverse grote steden volkskeukens opgericht om de bewoners van de groeiende arme wijken van een warme maaltijd te voorzien.

Programma
Vrijdag 10 oktober
10.00 - 13.00: Beleid van de regering-Uribe van Colombia, in een breder internationaal perspectief van wereldwijde vrijhandel en neo-liberalisering, met o.a. Hector Mondragon en Edilia Mendoza. Inleiding over Colombia door de Stichting voor Latijns-Amerikaans Sociaal en Economisch Onderzoek.
14.00 - 18.00: Militarisering van de regio en mensenrechten. Ook met sprekers van het Transnational Institute en Amnesty International.

Zaterdag 11 oktober
10.00 - 13.00: Economische ontwikkelingen, vrijhandel en landbouw. Met Donald Pols, Jur Schuurman (Agriterra) en Joop de Koeijer (Platform Aarde Boer Consument). Hector Mondragon en Edilia Mendoza zullen spreken over de situatie van Colombiaanse boeren en voorstellen presenteren voor landbouwhervormingen.
14.00 - 18.00: Situatie van Colombiaanse vrouwen. Ook met Nadia van der Linde van het Women's Global Network for Reproductive Rights.


Tijd en locatie beide dagen: 10.00-18.00, vE90, van Eeghenstraat 90, Amsterdam

Aanmelding:
Voor de organisatie is het erg prettig als u zich van tevoren aanmeldt wanneer u wilt deelnemen aan het seminar. Wilt u dan uw naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres en eventueel beroep en organisatie doorgeven via onderstaand e-mailadres (of telefoonnummer).
Deelname kost 8 Euro per dag (inclusief lunch) te voldoen bij aankomst.


---

Het seminar is georganiseerd door Play Fair Europe! Amsterdam, A SEED Europe en het LASO.

Voor meer informatie kunt u terecht op http://www.stopplancolombia.nl. Ook kunt u e-mailen naar stopplancolombia@riseup.net of bellen naar 06-41526631.


---

BIJLAGE 1: Date infotoer

De Colombiaanse delegatie zal in Nederland zijn van 8 oktober tot en met 17 oktober. In deze periode zullen zij ook lezingen houden in andere steden:

- woensdag 8, Maastricht

- donderdag 9, Den Haag

- vrijdag 10, avonden in Amsterdam en in Leiden
- zondag 12, Leeuwarden

- maandag 13, Groningen

- dinsdag 14, Wageningen

- woensdag 15, Leiden

- donderdag 16, Nijmegen

Op www.stopplancolombia.nl is meer informatie over de tour te vinden.


---

BIJLAGE 2: EXTRA INFO COLOMBIA:

Van alle Latijns-Amerikaanse landen is het zonder twijfel Colombia dat het meest overspoeld wordt door politiek geweld en sociale uitsluiting. Het gewapend conflict, dat al meer dan 40 jaar duurt, intensiveert met als gevolg ernstige mensenrechtenschendingen. De voornaamste slachtoffers van de oorlog zijn de sociale bewegingen van het land. Bovendien neemt de sociale ongelijkheid met de dag toe door voortschrijdende neoliberale beleidsmaatregelen.
Tegen deze achtergrond won Alvaro Uribe Velez de presidentiële verkiezingen van 26 mei 2002. Zijn regering wordt gekenmerkt door harde neoliberale politiek, steun aan de Free Trade Area of the Americas (FTAA), groeiende militarisering van het land gestimuleerd door Plan Colombia en brute repressie onder het mom van terrorismebestrijding. Dit beeld van Colombia kan beter begrepen worden als het in een bredere internationale context wordt geplaatst. In het huidige klimaat van wereldwijde verspreiding van neoliberalisme en oorlog is het heel Latijns Amerika dat in economische noodweer verkeerd met ernstige risico_s van permanente destabilisatie.
Ondertussen zetten in het hart van het conflict sociale organisaties zich in voor mensenrechten als voedselsoevereiniteit en een bestaan zonder geweld. Ondanks de repressie en economische chaos bouwen zij aan alternatieven die een rechtvaardige en menswaardige vrede tot stand kunnen brengen. Vertegenwoordigers van deze sociale bewegingen komen naar Nederland om te vertellen over de situatie in hun land. Zij zullen spreken over hun werk, hun visie op de toestand in Colombia en hoe zij die willen verbeteren. Ook zullen zij ingaan op wat de rol is van Europese landen -inclusief Nederland-, de Verenigde Staten en multinationale bedrijven in de kritieke situatie in Colombia.