Nederlandse Brandwonden Stichting


Persbericht

Nederlandse Brandwonden Stichting start voorlichtingscampagne Psychosociale hulp na brandwonden schiet tekort

Beverwijk - Vrijdag 10 oktober promoveert drs. Nancy van Loey op haar onderzoek naar de psychische gevolgen van een brandwondenongeval. Zij concludeert dat de psychosociale nazorg voor mensen met brandwonden tekort schiet.

De moeilijkheid is dat zowel slachtoffers als (medische) hulpverleners de klachten niet herkennen of niet herkennen als klachten die gerelateerd zijn aan de brandwonden. 'Een groot probleem', aldus Nancy Van Loey, onderzoekster van de Brandwonden Stichting, 'Pas als slachtoffers en hulpverleners de problemen weten te plaatsen, is behandeling mogelijk'.

De nazorg is in Nederland voornamelijk medisch georiënteerd. Bijna alle brandwondenslachtoffers bezoeken de huisarts en/of de ziekenhuisarts. Tijdens een medisch consult ligt echter de nadruk op wondbehandeling en fysieke klachten. Er is weinig ruimte en aandacht voor psychosociale problemen. Ook is herkenning van de klachten door medici niet altijd mogelijk.
Brandwondenslachtoffers geven zelf aan dat ze behoefte hebben aan multidisciplinaire nazorg. Nancy van Loey constateert dat deze behoefte vooral leeft bij slachtoffers met ernstige symptomen van posttraumatische stress. 'Deze mensen hebben dus problemen. 68% van hen geeft zelf aan behoefte te hebben aan multi-disciplinaire nazorg', aldus Nancy Van Loey.

Al enkele jaren bouwen medewerkers van de Brandwonden Stichting aan een aanbod van passende hulp- en nazorgprojecten. Deze projecten zijn relatief nieuw omdat tot zo'n 50 jaar geleden mensen met ernstige brandwonden het ongeval niet overleefden. Nu de medische zorg de laatste jaren sterk verbeterd is, overleven veel meer slachtoffers de ernstige verwondingen. Zij moeten leren leven met grote, ontsierende littekens en functionele beperkingen.

Voorlichtingscampagne
De dagelijkse praktijk en de onderzoeksresultaten geven aan dat actie noodzakelijk is om mensen met brandwonden te bereiken met hulp en nazorg. Juist omdat veel van de mensen met brandwonden aangeven de weg naar de hulp niet kunnen vinden.
Met de voorlichtingscampagne 'Onzichtbare littekens' wordt de komende periode aan mensen met brandwonden en hulpverleners de weg gewezen naar passende vormen van hulp. De campagne is te zien als een route naar juiste psychische hulp bij brandwonden.

Nieuwe brochure 'Onzichtbare littekens', een goed voorbeeld Eén van de campagneonderdelen is de nieuwe brochure 'Onzichtbare littekens'. Deze gaat in op het leven met littekens en de emotionele reacties die kunnen ontstaan na het meemaken van een ernstig brandwondenongeval. Daarnaast is de brochure bedoeld als een wegwijzer naar goede hulp.

Elk hoofdstuk bevat informatie over een specifiek psychisch probleem. Door de gegeven kenmerken kan de lezer zichzelf testen en daarna lezen wat hij of zij het beste kan doen.
Er is specifiek gekozen om de lezer zichzelf door informatie bewust te laten worden over psychische problemen. Elk hoofdstuk geeft tips om bepaalde zaken zelf aan te pakken en er wordt verwezen naar vormen van hulpverlening. De verspreiding van de gratis brochure 'Onzichtbare littekens' gaat via de ziekenhuizen, de brandwondencentra, mailingen en via de specifieke media van de psychosociale hulpverlening.

Nederlandse Brandwonden Stichting
De Nederlandse Brandwonden Stichting zet zich in voor mensen met brandwonden. Dit doet zij door het bevorderen van nazorg voor brandwondenslachtoffers, onderzoek ter verbetering van de behandeling van brandwonden en het instandhouden van de Huidbank. Ook doet de Brandwonden Stichting veel aan preventie en voorlichting.

De nazorgfaciliteiten van de Brandwonden Stichting zijn breed. De cursus 'Verder met littekens' leert mensen met brandwonden om te gaan met hun (nieuwe) levenssituatie. Ook richt de Brandwonden Stichting in november dit jaar een netwerk van gespecialiseerde brandwondenpsychologen op. Daarnaast ondersteunt de Stichting het werk van de Vereniging van Mensen met Brandwonden, organiseert zij lotgenotencontact, vakantiekampen voor kinderen en jongeren en gezinsdagen.
Ook biedt zij informatie en ondersteuning aan patiënten en hun omgeving zoals ouders, partners en leerkrachten.


Noot voor de redactie,