Gemeente Voorburg-Leidschendam


Ontmoetingsplek voor jeugd in Prinsenhof en Leidschendam-Zuid

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 7 oktober 2003
---

JOP Op vrijdag 10 oktober 2003 worden er twee
JongerenOntmoetingsPlekken (JOP) geplaatst. Een JOP komt in de Prinsenhof bij het basketbalveld op het binnenterrein.

De andere JOP wordt geplaatst in Leidschendam-Zuid bij het voetbalveld aan de Star. De JOP is vooral bedoeld voor jeugd van 12 tot 19 jaar.

De JOP, een donkergroene bolvormige stalen constructie, kan bij een veranderende windrichting gedraaid worden zodat hij steeds optimale beschutting geeft.

Bij gebrek aan goede locaties zoeken en vinden jongeren in de Prinsenhof elkaar soms vaker in portieken en op ander plaatsen in de wijk waar hun gedrag voor overlast zorgt. De gemeente heeft daarom een pakket van maatregelen in voorbereiding die ervoor moeten zorgen dat er specifieke plekken en activiteiten voor jongeren komen.

Een van de eerste maatregelen is het plaatsen van aantal Jongeren OntmoetingsPlekken (JOP) in de gemeente. Er komt er onder andere een op het binnenterrein van de Prinsenhof. Dit is een geschikte en goed verlichte locatie en er is voldoende afstand tussen de JOP en de omliggende bewoning. Bovendien maakt de aanwezigheid van het basketbalveldje de JOP aantrekkelijker voor de jongeren.

De andere JOP komt in Leidschendam Zuid bij het voetbalveld aan de Star. Hier heeft eerder een oude treinwagon gestaan die ook dienst deed als JOP. In de periode dat deze wagon op het terrein aan de Star stond waren er vanuit de wijk minder meldingen van overlast. Deze JOP bleek helaas niet vandalismebestendig en is uiteindelijk van het terrein verwijderd. De gemeente heeft van deze ervaring geleerd en plaatst nu een JOP die vandalismebestendig is.

Met een JOP geeft de gemeente de jongeren een beschutte plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten. De verwachting is dat jongeren zich dan minder vaak op andere plekken in de wijk verzamelen en dat daardoor de overlast die soms veroorzaakt wordt, minder wordt.