Ingezonden persbericht


Let op! Wijziging in namen aanwezigen start Fietsdiefstalscan. Plv. districtschef van de politie Kennemerland heet niet B.de Lange, maar B. van de Heide.

Persbericht

Utrecht, 9 oktober 2003

Fietsersbond start groot onderzoek naar fietsdiefstal

Fietsdiefstalscan brengt risico s en oplossingen in kaart

De Fietsersbond start op 10 oktober een groot onderzoek naar fietsdiefstal in vijftig Nederlandse gemeenten. Met deze zogenaamde Fietsdiefstalscan, krijgen gemeenten inzicht in het probleem en in de manier waarop zij fietsdiefstal in hun gemeente het best kunnen bestrijden. Haarlem is de eerste stad waar het onderzoeksteam van de Fietsersbond aan de slag gaat. In 2005 wordt bekend welke gemeente het meest succesvol is in de aanpak van fietsdiefstal. De Fietsdiefstalscan is onderdeel van de campagne Offensief Houd de Fiets . In deze campagne daagt de bond alle betrokken partijen uit fietsdiefstal met alle mogelijke middelen te bestrijden.

Bij de Fietsdiefstalscan onderzoekt de Fietsersbond, in samenwerking met gemeente en politie, het beleid en de praktijk op straat. Alle aspecten die met diefstal te maken hebben worden onderzocht en geïnventariseerd. De Fietsdiefstalscan begint in iedere gemeente met een praktijkonderzoek op plaatsen waar veel fietsen worden gestolen. Staan er voldoende fietsenrekken? Kun je je fiets ergens aan vastzetten? Is er voldoende verlichting? Is er sprake van toezicht? Is de locatie ook sociaal veilig? Ligt de stalling op een logische plek? Hoe zetten de mensen hun fiets op slot? Daarnaast kijkt de Fietsdiefstalscan naar het beleid van gemeente en politie, zoals aangiften, voorlichting aan fietsers, toezicht op straat en opsporing en vervolging van helers en stelers. Na afloop ontvangt de gemeente een Actieplan Fietsdiefstalbestrijding. In dit plan staan de onderzoeksresultaten en concrete aanbevelingen om het aantal fietsdiefstallen terug te dringen



Ingezonden persbericht