Gemeente Den Haag

oktober 2003
Afsluiting Utrechtsebaan voor groot onderhoud (8 oktober)

De Utrechtsebaan (A12) wordt in oktober gedurende twee weekeinden volledig afgesloten voor alle verkeer. Het gaat om de weekeinden tussen vrijdag 10 en maandag 13 oktober, en tussen vrijdag 17 en maandag 20 oktober. Deze afsluiting is nodig voor groot onderhoud aan het wegdek. De gemeente Den Haag voert dan betonreparaties uit. Voorts wordt er geasfalteerd en nieuwe belijning aangebracht. Daarnaast worden tijdens deze werkzaamheden ook de geleiderails en de verlichting langs de Utrechtsebaan nagekeken en waar nodig vervangen. Ook de fontein ter hoogte van de Grotiusplaats wordt schoongemaakt. Verder vindt er in de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 oktober onderhoud plaats aan de buitenzijde van het Equinox-gebouw boven de A12.

In het winterseizoen van 2002 - 2003 had het verkeer op de Utrechtsebaan te kampen met overlast door gladheid. De Utrechtsebaan bestaat uit betonnen platen die met voegen aan elkaar verbonden zijn. Onder invloed van de temperatuur kunnen deze platen krimpen en uitzetten. In de loop van de tijd kunnen in de voegen tussen de platen ruimtes ontstaan, waar vocht zich kan ophopen. Bovendien kan via deze openingen grondwater omhoog komen. Deze problemen doen zich met name voor in koudere periodes. Afgelopen winter heeft de gemeente al tijdelijke maatregelen getroffen. In de bak waarin de Utrechtsebaan ligt is tijdens een inspectie ontdekt dat er sprake is van betonschade. Om toekomstige problemen te voorkomen is het nodig om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.

Afsluiting
Er is gekozen voor een afsluiting in beide richtingen omdat gebruik gemaakt wordt van een reparatietechniek die gevaar kan opleveren voor het verkeer. Na afloop van de werken wordt op zondagnacht het behandelde wegdek geasfalteerd en opnieuw belijnd.

Er wordt gewerkt tussen vrijdag 10 oktober en maandag 13 oktober, en tussen vrijdag 17 oktober tot en met maandagochtend 20 oktober. De afsluitingen gaan in op vrijdagavond 20.00 uur en duren tot maandagochtend 6.00 uur. De afsluiting geldt voor het deel tussen afrit 2 (Centrum) tot de Benoordenhoutseweg. In de nacht van vrijdag 10 oktober om 23.00 uur op zaterdag 11 oktober 8.00 u 's ochtends wordt de afsluiting bovendien tijdelijk uitgebreid tot afrit 3 (Bezuidenhout).

De Utrechtsebaan zal afgesloten worden ter hoogte van de afrit P-Centrum (afrit 2). Weggebruikers kunnen gebruik maken van een omrijroute. Verkeer afkomstig uit de richting A12 (Prins Clausplein) wordt omgeleid via de Prins Clauslaan en de Boslaan. Weggebruikers die de stad uit willen dienen ook gebruik te maken van de Boslaan en de Prins Clauslaan.