Gemeente Leiden

Projectgroep Nieuw Aalmarktplan en B&W sluiten convenant

Publicatiedatum: 10 oktober 2003

De Projectgroep Nieuw Aalmarktplan en het college van Burgemeester en Wethouders zijn het met elkaar eens geworden. Zij hebben afgelopen maandag een convenant gesloten. Een dag later hebben B&W ingestemd met het ontwerp-raadsvoorstel voor de vaststelling van het stadsvernieuwingsplan Aalmarkt e.o.

BOUWEN EN WONEN - Het is dan toch nog een happy end geworden. Na anderhalf jaar discussie en overleg hebben de Projectgroep Nieuw Aalmarktplan en het college van B&W overeenstemming bereikt over het plan voor het Aalmarktgebied. Beide partijen zijn het er over eens dat het plan kan steunen op het maximaal haalbare maatschappelijke draagvlak.

Projectgroep Nieuw Aalmarkt

Projectgroep Nieuw Aalmarktplan en wethouder Hillebrand heffen het glas. Foto: Wim van Noort

Belangrijkste aanpassingen

Tijdens de zomer zijn 217 reacties van diverse personen en organisaties ontvangen. B&W stellen de gemeenteraad voor het ontwerpplan naar aanleiding van de reacties op een aantal punten te wijzigen en vervolgens het aangepaste plan vast te stellen.

In het aangepaste plan zal de maximum bouwhoogte langs de Boommarkt worden verlaagd van 22 naar 19 meter. Er zal in de bouwplanfase een zichtlijnenonderzoek worden gehouden.

Behalve de mogelijkheid van een inpandige bevoorradingsruimte voor V&D aan de Breestraat wordt ook een dergelijke voorziening aan de kant van de Aalmarkt in het plan opgenomen. Onderzoek moet uitwijzen welke van de twee opties het best voldoet.

In het aangepaste plan blijft de Waaghoofdbrug behouden en een nieuwe brug halverwege Waaghoofdbrug en Kippenbrug mag niet breder worden dan vier meter.

Aan de Boommarkt komt geen compleet stedelijk jongerencentrum zoals t Stathuys dat was. Wel bestaat de mogelijkheid in combinatie met de nieuwbouw van het LVC een voorziening te bouwen, van waaruit jongerenwerk wordt georganiseerd. Maar de activiteiten voor jongeren zelf zullen op andere plaatsen in de stad worden gehouden.

Commissie- en raadsvergaderingen

Tijdens de vergadering van de raadscommissies Ruimte en Groen op 20 oktober aanstaande krijgen de mensen en organisaties die een schriftelijke reactie op het plan hebben gegeven, de mogelijkheid hun standpunt mondeling toe te lichten. Op 23 oktober vergadert de raadscommissie over het plan en de reacties. Volgens deze planning kan de gemeenteraad op

28 oktober een besluit nemen over het aangepaste Aalmarktplan.

Website

Het volledige raadsvoorstel is binnenkort te vinden op de gemeentelijk website over het Aalmarktproject. Deze website is toegankelijk via: www.aalmarkt.nl.

Deze pagina is gewijzigd op 10 oktober 2003