Unicef

Persbericht
UNICEF LOOP SUCCESVOL AFGESLOTEN

9 oktober 2003, Den Haag - Circa 40.000 kinderen van 500 basisscholen hebben de afgelopen maanden ruim 450.000,- bij elkaar gelopen voor hun leeftijdgenootjes in Bangladesh die dagelijks moeten werken. De opbrengst van de Unicef Loop 2003 wordt ingezet om voor werkende kinderen speciale scholen op te zetten, waarvoor zij hun werk twee uur per dag onderbreken. Het uiteindelijke doel blijft uiteraard een toekomst zonder kinderarbeid voor alle kinderen in Bangladesh. De eindopbrengst van de Unicef Loop 2003 wordt morgen, vrijdag 10 oktober, door Unicef toegelicht tijdens de Dag van de leerling, onderdeel van de Nationale Onderwijs Week. Een leerling-debat op de Willemsparkschool in Den Haag, waarbij leerlingen van groep 8 onder meer praten over de kwaliteit van de school, vormt het slotevenement van de Nationale Onderwijs Week.

Werkende kinderen in Bangladesh
De totale opbrengst van alle Unicef Lopen die in 2003 zijn gehouden, gaat naar projecten voor werkende kinderen in Bangladesh. Miljoenen kinderen moeten daar meehelpen de kost te verdienen en maken lange werkdagen op straat, als stenenbikker, in fabrieken of in de huishouding. Hun ouders kunnen dit extra inkomen niet missen en de lange werkdagen weerhouden kinderen ervan naar school te gaan. Daarom heeft Unicef als tussenstap op weg naar een toekomst zonder kinderarbeid - speciaal voor deze groep kinderen scholen opgezet, waar ze twee uur per dag onderwijs kunnen volgen. In onderhandelingen met werkgevers heeft Unicef de garantie gekregen dat zij de kinderen twee uur per dag vrij geven om naar school te kunnen gaan. De aanpak is een succes; in de hoofdstad Dhaka gaan inmiddels al zon 350.000 werkende kinderen naar school.

De eerste Unicef Loop werd in 1969 in Nederland georganiseerd. Inmiddels is de Unicef Loop op honderden basisscholen en sportverenigingen een vaste traditie geworden en lopen jaarlijks tienduizenden kinderen, gesponsord door familie en vrienden, een parcours. Volgend jaar gaat de opbrengst van de Unicef Loop naar projecten ter ondersteuning van oorlogskinderen in Burundi.