Gemeente Rotterdam

Begroting 2004: Investeren in werkgelegenheid en bereikbaarheid

(10-10-03) Ondanks de economische tegenwind blijft het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam het komend jaar flink investeren. In de Begroting 2004, die in totaal 4,7 miljard omvat, is er 459 miljoen aan nieuwe investeringen beschikbaar voor onder meer de economische ontwikkeling van de stad. Het beleid is gericht op het creëren van werkgelegenheid. Tegelijkertijd geeft het college invulling aan het motto 'sociaal, streng en rechtvaardig': een sociaal vangnet voor diegenen die niet kunnen werken, passend werk voor degenen die willen werken. Het stadsbestuur blijft onveranderd vasthouden aan de vijf collegeprioriteiten. Door gerichte maatregelen te nemen is er een meerjarig sluitende begroting gerealiseerd.

Investeringen
Door deze maatregelen is het niet alleen mogelijk de komende jaren de collegeprioriteiten verder uit te voeren, maar ook binnen een sluitende begroting
459 miljoen vrij te maken voor investeringen. Deze zijn onderdeel van een investeringsplan, dat is opgenomen als onderdeel van de begroting. Het geld gaat onder meer: q Veiligheid op straat en in het openbaar vervoer q Bedrijventerreinen en groeibriljanten q Kenniseconomie
q Onderwijshuisvesting
q Verkeer- en vervoersplan.

Gezien de economische recessie, het recente debat over de bevolkingssamenstelling en de ontwikkeling van de jeugdwerkloosheid wil het college nu doorpakken en resultaten behalen.

Met het debat in de Gemeenteraad rond de Voorjaarnota is een kader gesteld voor de Begroting 2004 wat betreft beleid, budget en lastendrukontwikkeling. De moties zijn belangrijke uitgangspunten geweest bij het opstellen van de begroting.