Actueel

Uitspraak inzake de bouwvergunning/vrijstelling AZ Vastgoed B.V.
Bron: Rechtbank Alkmaar

Datum actualiteit: 10-10-2003

De bouwvergunning voor de bouw van het AZ-stadion met commerciële ruimten kan de rechterlijke toets niet doorstaan.

De meervoudige kamer van de sector bestuursrecht van de rechtbank Alkmaar heeft vandaag uitgesproken dat de bouwvergunning voor het AZ-stadion met daarbij 40.000m2 voor functies als vrije tijd, sport en medische voorzieningen en 20.000 m2 voor grootschalige detailhandel niet kan worden gehandhaafd. De procedure was door onder andere de "Bedrijvenvereniging Huiswaard-Overstad" en de "Winkeliersvereniging Binnenstad Alkmaar" aangespannen tegen het besluit van het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Alkmaar. AZ Vastgoed B.V. was als de houdster van de bouwvergunning eveneens partij in dit geding.

Doorslaggevend voor het oordeel van de bestuursrechter is dat B en W in hun besluit gedetailleerd en met uitgebreide opsommingen hebben aangegeven welke detailhandel, binnen de thema's sport, vrije tijd en recreatie, op Kooimeer Plaza is toegestaan. Deze regeling is gemaakt om te voorkomen dat de vestiging van detailhandel op Kooimeer Plaza ontwrichtend zal werken op de bestaande detailhandelsvoorzieningen in de gemeente Alkmaar.

De bestuursrechter vergelijkt deze regeling met een bestemmingsplanvoorschrift dat aan de hand van branche en/of assortiment bepaalt welke detailhandel ter plekke is toegestaan. Dergelijke branchebepalingen mogen echter volgens vaste rechtspraak van de Afdeling Rechtspraak van de Raad van State niet in bestemmingsplannen staan, behalve wanneer daar een ruimtelijk relevant argument voor is te geven. B en W zijn er niet in zijn geslaagd om zo'n ruimtelijk relevant argument aan te voeren. Detailhandel met de thema's sport, vrije tijd en recreatie stelt namelijk geen andere eisen aan het gebruik van ruimte en opstallen dan andere vormen van detailhandel. Als de branchebepalingen niet in bestemmingsplannen mogen worden opgenomen, dan mogen ze volgens de rechtbank ook niet worden opgenomen in een bouwvergunning die is verleend vooruitlopend op het toekomstige bestemmingplan voor Kooimeer Plaza.

Partijen hebben zes weken de tijd om bij de Raad van State tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AL8204

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=13313&i=&ti=