Algemene Inspectiedienst (AID)

Illegale bestrijdingsmiddelen in beslag genomen

Kerkrade, 9 oktober 2003
De Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft deze week in het noorden van land de administratie in beslag genomen van een handelaar in bestrijdingsmiddelen. De handelaar wordt er van verdacht op grote schaal te handelen in diverse in Nederland niet toegelaten bestrijdingsmiddelen. Verder werd er ruim 6.000 kg graszaad aangetroffen dat niet gecertificeerd was. De bestrijdingsmiddelen en het graszaad zijn in beslag genomen.

De AID kwam de zaak op het spoor door controles bij gebruikers van een niet toegelaten middel met de werkzame stof metribuzin. Dit middel wordt gebruikt in de onkruidbestrijding bij de aardappelteelt.

Uit de administratie van de telers bleek dat het middel was gefactureerd onder de naam van een wel in Nederland toegelaten middel. De handelaar wordt dan ook verdacht van valsheid in geschrifte en van overtreding van de Bestrijdingsmiddelenwet.

De bestrijdingsmiddelen die werden aangetroffen waren buitenlandse middelen die niet in Nederland zijn toegelaten en Nederlandse middelen die niet meer gebruikt mogen worden.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, of 06 - 21522449.