Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Reactie Remkes op onderzoek over politie en geweld

10 oktober 2003

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft kritiek op twee onderzoeken over de politie. Het ene onderzoek gaat over hoe de politie optreedt bij geweld. Het andere onderzoek gaat over hoe de politie geweldsdelicten registreert en wat dat betekent voor de infomatiehuishouding. Beide onderzoeksrapporten zijn vandaag gepubliceerd door Politie en Wetenschap.

Politieoptreden bij geweld

Het onderzoek Politie en Geweld van de NPA-onderzoeksgroep gaat over de manier waarop de politie optreedt bij acuut, onverwacht geweld (geweld door jongeren, uitgaansgeweld, huiselijk geweld en geweld tegen de politie). Volgens de onderzoekers zijn politie-agenten hiervoor niet voldoende opgeleid en getraind, hebben ze een gebrek aan conditie en krijgen ze te weinig leiding. Bij de aanpak van geweld op straat (en het voorkomen daarvan) zouden agenten niet beschikken over een duidelijk en beproefd pakket van strategieën om in te grijpen. Minister Remkes signaleert een aantal lacunes in het onderzoek:
* De onderzoekers geven onvoldoende aan wat politie-agenten doen als zij met geweld en gevaar geconfronteerd worden, en welke handelingen wel en niet effectief zijn.
* De onderzoekers gaan niet in op het geheel vernieuwde politie-onderwijs dat begin vorig jaar van start is gegaan; het onderwijsprogramma is verlengd van anderhalf naar drie of vier jaar, en is veel meer gericht op de praktijk.
* De onderzoekers gaan niet in op de aangescherpte regels over verplichte toetsen die agenten doorlopend moeten afleggen op het gebied van geweldsbeheersing, aanhoudings- en zelfverdedigingsvaardigheden, schietvaardigheid en het gebruik van pepperspray. De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid constateerde dit voorjaar flinke verbeteringen op dit punt vergeleken met vijf jaar geleden.
* De introductie van pepperspray in 2002 noemen de onderzoekers zelfs in het geheel niet. Dit terwijl pepperspray (of het dreigen daarmee) goed gebruikt kan worden om geweld te voorkomen en escalatie te verminderen.
* De onderzoekers gaan niet in op de projecten die veel korpsen zijn gestart om fitheid en gezondheid van politiemensen op peil te brengen en te houden. Vanaf 2001 hebben de korpsen hiervoor 4,5 miljoen euro per jaar extra gekregen.
* De onderzoekers noemen niet het lopende onderzoek, waarvan het eerste deel is afgerond en naar de Tweede Kamer gestuurd, naar de huidige aanpak van geweld tegen ambtenaren, waaronder politiemensen. Ook gaan zij niet in op de landelijke richtlijnen die worden ontwikkeld voor de regionale protocollen voor aanpak en afhandeling van geweld tegen de politie. Registratie geweldsdelicten

Uit het onderzoek Geweldige informatie? , uitgevoerd door DSP-groep, blijkt dat de registratie door de politie van geweldsdelicten tekort schiet. De oorzaak ligt niet zozeer in de techniek van de registratiesystemen, maar in menselijk gedrag bij het invoeren. Als oplossing stellen de onderzoekers voor gespecialiseerd personeel aan te stellen voor het invoeren van gegevens in registratiesystemen. Minister Remkes laat weten dat hem uit eerdere onderzoeken al bekend is dat de informatiehuishouding van de politie verbeterd moet worden. Dit is ook in gang gezet. Maar Remkes ziet ook nadelen in de aanbeveling om het registreren van delicten over te laten aan gespecialiseerd personeel. Als politiemensen die een aangifte hebben opgenomen zelf voor registratie van de gegevens zorgen, kan dat juist fouten voorkomen.