Gemeente Leiden

Persbericht

Aanpak illegaal grofvuil bij wijkcontainers succesvol

Publicatiedatum: 10 oktober 2003

De eind november 2002 door wethouder Rogier van der Sande gestarte campagne om de vervuiling rond wijkcontainers terug te dringen - onderdeel van het project Leiden ruimt op! - kan met recht succesvol genoemd worden. Het in het collegeprogramma gestelde doel van een afname van de vervuiling op en rond wijkcontainers van 25% is gehaald. Dat blijkt uit het resultaat van de vergelijking van metingen die de dienst Milieu en Beheer verrichtte in de periode december 2001 tot en met maart 2002 en december 2002 tot en met maart 2003.

De dienst Milieu en Beheer vergeleek de eerste vier maanden direct na de start van de actie Aanpak illegaal afval bij wijkcontainers (december 2002 tot en met maart 2003) met dezelfde periode een jaar daarvoor.

Er werd onder meer gekeken naar:

* het aantal kilos opgehaald illegaal grofvuil;
* het aantal kilos weggehaald illegaal grofvuil bij de wijkcontainers per inwoner en per wijkcontainerlocatie;
* het aantal gemaakte afspraken via het Servicepunt Woonomgeving voor het laten ophalen van grofvuil;

* het aantal meldingen over illegaal grofvuil bij wijkcontainers dat is binnengekomen bij de reinigingscontrole.

De cijfers laten voor heel Leiden een positief beeld zien.
* In alle stadsdelen is het aantal kilos opgehaald illegaal grofvuil afgenomen dat naast wijkcontainers gedumpt is. Voor de hele stad resulteert dit in een afname van 23%.

* Ook daalde in alle stadsdelen het aantal opgehaalde kilos per inwoner en per containerlocatie. Voor de gehele stad resulteert dit in een afname van respectievelijk 0,5 kilo per inwoner en 53 kilo per containerlocatie.

* In dezelfde periode kwamen er 17% minder meldingen over illegaal grofvuil bij wijkcontainers door burgers binnen bij het Servicepunt Woonomgeving en/of de reinigingscontrole.
* Een belangrijk speerpunt van de campagne is het duidelijk maken aan de burger dat deze heel makkelijk legaal van zn grofvuil af kan komen via het Servicepunt Woonomgeving (telefoon 071-5165501). Hier is ook vooruitgang geboekt. Het aantal gemaakte afspraken voor het ophalen van grofvuil via het Servicepunt Woonomgeving steeg met 6.7% naar ruim 24.000 bellers per jaar.
* Ongeveer 74% van de wijkcontainerlocaties in de stad zijn na de actie niet of weinig vervuild. Voor de actie was dat nog: 49%.

Campagne

Op 29 november 2002 gaf wethouder Van der Sande het startschot voor een grote campagne waarmee een einde moet komen aan de rommel rondom wijkcontainers.

De campagne heeft de volgende uitgangspunten.

* Meer service door gemeente.
De gemeente maakt het de inwoners makkelijker van hun grofvuil af te komen. Binnen vijf werkdagen wordt het grofvuil gratis thuis opgehaald.

* Meer informatie voor inwoners.
De gemeente geeft inwoners een handig geheugensteuntje met regels voor het aanbieden (grof)afval.
Door het afval op het juiste moment en de juiste plaats aan te bieden kan veel overlast voorkomen worden.

* Hardere sancties.
Mensen die hun afval illegaal dumpen worden strenger aangepakt. Door wijkcontainers te voorzien van een waarschuwingssticker waarop staat: Het is verboden afval op of naast de wijkcontainer te plaatsen. Overtreders riskeren een geldboete wordt men op de consequenties van zon illegale dumping gewezen. Grofvuil op straat of naast de wijkcontainer zetten, levert nu een boete op van EUR 46,-, exclusief de opruimkosten die de gemeente moet maken om het grofvuil op te ruimen. Er wordt momenteel nagedacht over de mogelijkheid de boetes voor hardleerse overtreders flink te verhogen.
De reinigingscontroleurs zijn in de hele stad actief om aanbieders van illegaal gedumpt afval te achterhalen en te beboeten.

Verdere stappen

Om het positieve resultaat te behouden en nog verder te verbeteren komt een aantal vervolgacties. Door de metingen van de dienst Milieu en Beheer is een aantal probleemlocaties nader in kaart gebracht. De reinigingscontroleurs gaan deze locaties extra in de gaten houden door gericht te posten. Locaties en tijdstip worden van tevoren breed onder de aandacht van de burgers gebracht om het preventieve effect optimaal te benutten.

Daarnaast zal de dienst Milieu en Beheer burgers oproepen om actief melding te maken van illegaal gedumpt grofvuil. Op die manier wordt de pakkans van illegale dumpers verder verhoogd.

Leiden ruimt op!

De aanpak van vervuiling rond wijkcontainers maakt deel uit van het project Leiden ruimt op! Onder die noemer zet de dienst Milieu en Beheer gedurende drie jaar extra mensen en middelen in om de stad op te ruimen en opgeruimd te houden.

Deze pagina is gewijzigd op 10 oktober 2003