Gemeente Utrecht


2003 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
79 Vragen van de heer J.H. Berends
(ingekomen 9 oktober 2003)

Gedurende de adempauze van de begrotingsbehandeling besloot een deel van de fractie van Leefbaar Utrecht een korte stadswandeling te maken. De gekozen route voerde onder andere langs het enige jaren heringerichte Neude en vervolgens door het Jansveld.

De Neude maakte op onze fractie een behoorlijke desolate en vervallen indruk. Het plein werd, blijkens de geparkeerde auto's en bestelwagens, weer aangezien als parkeerplaats. De ooit fraai ogende natuurstenen rand licht her en der los, of is kapot gereden door de vrachtwagens behorende bij alle festivals die op het plein gehouden worden. De kolossale vlaggenmast staat zinloos pompeus te wezen: de vlag met het stadswapen hangt er niet meer, en illustreert in zijn niet te missen afwezigheid de (helaas) ontbrekende trots van het Utrechtse College op haar stad. Bovendien blijkt het in de lente aangebrachte waterkraantje nog altijd niet te werken, ondanks diverse publicaties hierover in de lokale media.

De deplorabele staat van de Neude leidt tot de volgende vragen:

Is het College bereid toe te zien op herstel van de natuurstenen rand? Zo ja, op welke termijn kunnen wij resultaat verwachten? Zo nee, waarom niet?

Is het College bereid toe te zien op een spoedig eerherstel van de vlaggenmast? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet.

Indien vraag 2 met nee beantwoord is, is het College bereid de vlaggenmast dan maar uit arren moede te verwijderen?

Is het College bereid toe te zien op een snelle aansluiting van het kraantje op het waterleidingnetwerk?

Is het College wel trots op haar stad?

Vervolgens leidde onze wandeling door het Jansveld, dat straatje tussen Voorstraat en Lange Jansstraat. Dit straatje vertoont een schril contrast met deze beide straten, die ondanks de aanleg van de busbaan een betere aanblik vertonen sinds de herinrichtingen. Leefbaar Utrecht vindt het een gemiste kans dat het Jansveld en de Korte Slachtstraat niet gelijk zijn meegenomen.

Is het College van zins bij het wijkbureau en/of de betrokken diensten aan te dringen op het opstellen en uitvoeren van een herinrichtingsplan voor beide straten?

Antwoorden van burgemeester en wethouders
(verzonden 3 november 2003)

De natuurstenen rand is onderdeel van de integrale inrichting van het Neude zoals die door uw Raad op 9 januari 1997 is vastgesteld. Achteraf is vast te stellen, dat de keuze van het materiaal en het daarmee samenhangende onderhoud en beheer (te) kostbaar is geweest. De randen zijn zodanig gedimensioneerd dat enerzijds verkeer kan worden geweerd en anderzijds pieksgewijs kan worden toegelaten bijv. voor te houden evenementen. In de praktijk blijkt dat voertuigen (voor evenementen) steeds zwaarder worden maar ook dat zware voertuigen van bedienend verkeer van de bedrijven rond de Neude de rand negeert in die zin dat men er overheen rijdt en het voertuig op het pleingedeelte parkeert. Reden hiervan is om de doorgang voor ander verkeer niet te belemmeren. Herstel van de randen is mogelijk ware het niet dat hiermee de oorzaak van beschadigingen niet wordt opgelost. Een structurele oplossing is met het huidige materiaal niet mogelijk. Geld voor aanpassing, bijvoorbeeld door toepassing van andere materialen, is op dit moment niet beschikbaar. Hiernaast is een eventuele aanpassing - gezien het traject dat is gelopen voordat de raad tot een beslissing is gekomen - niet wenselijk zonder afdoende inspraak. Op dit moment zien wij daarom geen mogelijkheden herstel te laten plegen.

Enkele maanden geleden is in de mast een gaffel aangebracht om het neerhangen van de vlag te voorkomen. De 'oude' vlag paste niet op deze gaffel. Een nieuwe vlag heeft inmiddels in het weekend van 1 en 2 november gehangen en is inmiddels mede door het vernielen van de gaffel gestolen. De dienst Stadsbeheer en het Wijkbureau beraden zich op nieuwe mogelijkheden.

Zie het antwoord op vraag 2.

Ja; in de loop van november wordt de kraan aangesloten en in werking gesteld.

Hierop kan met volmondig ja worden geantwoord. Ondanks de schaarse middelen die wij beschikbaar hebben voor de openbare ruimte proberen wij ook trots te blijven. Trots zijn op de stad uit zich overigens op meer wijzen dan door aanwezigheid van een vlag.

Genoemde straten waren niet opgenomen in het bestek voor de herinrichting van de Neude of HOV. Herstraten (dus niet herinrichten) van de Korte Slachtstraat is gepland voor dit jaar.

De Jansstraat is in goede tot redelijke staat en geeft ons - met het oog op schaarse middelen - geen aanleiding om opnieuw in te richten.

---- --