Gemeente Amsterdam

Gemeente Amsterdam wil meer vrouwen in topfuncties 10 oktober 2003 - Mirjam Otten

Burgemeester Job Cohen heeft donderdagavond 9 oktober in de ambtswoning gesproken met elf vrouwen die topfuncties hebben in verschillende maatschappelijke sectoren. Cohen, die onder meer verantwoordelijk is voor het personeelsbeleid binnen de gemeente Amsterdam, is dit jaar een ambassadeur in het zogenaamde Ambassadeursnetwerk. Dit netwerk heeft tot doel de doorstroming van vrouwen naar hogere en topfuncties een extra impuls te geven. Sponsors van het initiatief zijn de ministeries van Economische Zaken en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Samen met de voorzitter van het Ambassadeursnetwerk, Gerlach Cerfontaine (Schiphol), sprak de burgemeester met de vrouwen over wat hun gestimuleerd heeft een topfunctie te verkrijgen. Hebben zij last ondervonden van het zogenaamde glazen plafond? Wat kan verbeterd worden om de doorstroom van vrouwen nog verder te stimuleren. Deze vragen kwamen gisteravond aan de orde.
De vrouwen, die werkzaam zijn bij heel verschillende organisaties (zoals Boer en Croon, de Rabobank, Philips, de GG&GD), spraken o.a. over het combineren van zorgtaken met een topfunctie. Veel vrouwen hebben nog steeds het gevoel dat je moet bewijzen dat je die taken heel goed kunt combineren. En dat je het op dat punt misschien wel beter moet doen dan mannen. Ook blijkt dat nog niet in alle bedrijven de toegevoegde waarde van diversiteit wordt ervaren, terwijl uit allerlei onderzoeken blijkt dat die er is. De productiviteit en flexibiliteit van een organisatie neemt toe als de organisatie divers is.

Maar ook de interne organisatie en sfeer is bepalend voor de mogelijkheden van vrouwen om door te stromen, zo bleek gisteravond. Zo wordt het hebben van een mentor binnen de organisatie genoemd als een positieve factor.

Alle vrouwen die gisteravond bij de bijeenkomst aanwezig waren, zijn er van overtuigd dat hun eigen kwaliteiten ze heeft gebracht waar ze nu zitten. De kwaliteit staat voorop, maar die wordt niet altijd door iedereen herkend.

De gemeente Amsterdam zal de opmerkingen en suggesties van de topvrouwen gebruiken om de top van de gemeentelijke organisatie meer divers te maken. Het college van B&W heeft zichzelf tot doelgesteld dat in 2006 41% van de directeuren en stadsdeelsecretarissen vrouw moet zijn. In 2002 was dit nog 24%.

pb-171

© Gemeente Amsterdam