Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Nieuwe Go Europe!?-startpagina voor jongeren die meer willen in Europa

Utrecht, 10 oktober 2003 - Vandaag wordt de vernieuwde startpagina www.go-europe.nl gelanceerd. Deze Europa-wegwijzer voor jongeren biedt meer dan 400 links naar uitwisselingen, Europese stages, buitenlandse studiemogelijkheden, reizen, vakantiewerk, Europees vrijwilligers-werk én naar Europese thema's voor scripties, spreekbeurten of papers voor opleiding of school. Go Europe!? heeft bovendien 25 informatiepunten door heel Nederland, waar jongeren dicht bij huis hun specifieke vragen over Europa kunnen stellen.

Jongeren kunnen deze Go Europe!?-informatiepunten mailen via de startpagina, maar ook bezoeken. Een jongereninformatiewerker of bibliotheekmedewerker beantwoordt de vragen en wijst ze verder de weg. De twaalf Info Points Europa in openbare bibliotheken en dertien jongereninformatiepunten (JIP's) in Nederland die deel uitmaken van het Go Europe!?-netwerk, zijn herkenbaar aan de okergele `Go Europe!? INFOPUNT' raamsticker met de rode pijlen.

Betrokkenheid stimuleren
Go Europe!? werkt in Nederland samen met de Vereniging van Openbare Bibliotheken (NBLC), de Vereniging van JIP's en de Nationale Jeugdraad om de startpagina en de plaatselijke informatiepunten te ondersteunen. Doel van dit project is de betrokkenheid van jongeren bij Europa te stimuleren door ze te informeren over de mogelijkheden in Europa. Europa krijgt een steeds grotere betekenis, ook voor Nederlandse jongeren. Voor de meesten lijkt het echter nog een ver-van-mijn-bed-show, omdat ze niet weten hoe veel concrete activiteiten er in Europa zijn. Met de Go Europe!?-startpagina en de informatiepunten worden die activiteiten voor het voetlicht gebracht.

Europees Netwerk
De Europese Commissie financiert Go Europe!? als deelactiviteit van Eurodesk, een Europese informatieservice voor onderwijs, jeugdwelzijn en cultuur. Eurodesk functioneert in 27 Europese landen. De informatie voor jongeren wordt via een onderling communicatiesysteem actueel gehouden. In Nederland is Eurodesk deel van International Centre van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW. De landelijke partners van het Europese Eurodesk Netwerk ontwikkelen op dit moment in opdracht van de Europese Commissie ook een Europese jeugdinformatieportal. Deze wordt in januari 2004 gelanceerd en in Nederland gekoppeld aan www.go-europe.nl. Dan kunnen Nederlandse jongeren ook via
www.go-europe.nl zoeken naar links in andere Europese landen.

Flash-presentatie
De lancering van www.go-europe.nl vindt plaats tijdens de de tweede dag van de JIP Praktijkdagen op 9 en 10 oktober 2003 in de Mafkees in Rotterdam. Zo'n 100 jongereninformatiewerkers zijn daar aanwezig. De startpagina wordt gelanceerd met de vertoning van een spotje van drie minuten (Flash), waarna in een workshop een presentatie van de startpagina volgt.