Ingezonden persbericht


PERSBERICHT afdeling Haarlem, Koninklijk Horeca Nederland

Gerwin Oudhaarlem nieuw bestuurslid Horeca Haarlem

HAARLEM, 10 oktober 2003 -- De afdeling Haarlem van Koninklijk Horeca Nederland heeft met Gerwin Oudhaarlem een nieuw bestuurslid gekregen. Oudhaarlem is eigenaar van restaurant Mademoiselle, Pub Murphys Law en steakhouse Missesippy. Hij zal zich voornamelijk gaan bezighouden met veiligheid, het veilig uitgaan en de rol die de horeca daarbij kan spelen.

Horeca staat voor gezelligheid en ontspanning, waarbij veiligheid van personeel en gasten een grote rol speelt. Om de veiligheid te waarborgen wordt door de Haarlemse horeca nauw samengewerkt met de politie. Portiers en agenten trainen gezamenlijk in het beheersen van conflictsituaties, waarbij regelmatig van rol wordt gewisseld. Hierdoor is veel begrip ontstaan voor wederzijdse posities en standpunten. Deze samenwerking is een voorbeeld voor een goede samenwerking en zou een voorbeeld moeten zijn voor de rest van het land.

Toch is de taakverdeling niet altijd even duidelijk. Gerwin Oudhaarlem en Frans Baars, voorzitter van de afdeling Haarlem van Koninklijk Horeca Nederland, hebben minister Remkes van Grote Steden Beleid in een openhartig gesprek gevraagd duidelijk te scheppen in de verantwoordelijkheden en taken van de politie. "Van de horeca als gastheer van de samenleving wordt verwacht dat wij alles doen om de veiligheid van onze gasten zo goed mogelijk te waarborgen,"zegt Frans Baars. "Dat doen we dus ook!"

"Openbare ruimten behoren tot het werkgebied van de politie en niet tot het werkgebied van mijn portiers," vindt Gerwin Oudhaarlem, "daarom moeten daar op landelijk niveau duidelijke afspraken over gemaakt worden. Daarnaast willen we dat de politie meer bevoegdheden krijgt." Als er onrust veroorzaakt wordt, is dat vaak de schuld van steeds weer dezelfde groep mensen. Zij verpesten het voor iedereen. De politie kan en mag te weinig en moet veel meer mogelijkheden krijgen om raddraaiers aan te pakken. "Deze notoire onruststokers zijn vaak met naam en rugnummer bekend bij de autoriteiten," legt Oudhaarlem uit. "Toch gebeurt er niets mee. Dat kan echt niet meer. Het wordt tijd dat je weer gewoon gezellig kunt uitgaan, zonder dat je steeds scheldwoorden naar je hoofd geslingerd krijgt. Of erger."De afdeling Haarlem is bang, dat als er niets tegen gebeurt - er geen duidelijk stelling wordt genomen tegen die kleine minderheid - het niet lang meer duurt of de mensen, die juist voor gezelligheid zorgen, uit Haarlem wegblijven. "Burgemeesters moeten veel gemakkelijker kunnen overgaan tot het opleggen van uitgaansgebiedverboden," zegt Frans Baars. "Horecaondernemers moeten veel makkelijker kunnen werken met zwarte lijsten en die ook aan elkaar kunnen doorgeven. Daarnaast moet de politie optreden tegen overtreders van uitgaansgebiedverboden. Alleen als we dat voor elkaar krijgen, kunnen we het uitgaan gezellig houden. Het wordt tijd, dat de politiek de politie en burgemeesters eens een handje gaat helpen, om Nederland weer leefbaar te maken!"


---



Ingezonden persbericht