FNV

Het kabinet vergroot de werkloosheid

De bezuinigingen van het kabinet vergroten de werkloosheid. Nog meer werknemers komen in de WW en uiteindelijk in de bijstand. Tegelijkertijd maakt het kabinet het krijgen van een WW-uitkering veel moeilijker. En wordt de bijstand uitgekleed. De FNV vindt dat schandalig. Het kabinet heeft alleen maar oog voor cijfers, niet voor mensen.

Het kabinet vindt dat de jeugdwerkloosheid wel mag oplopen tot 12 procent. De FNV vindt dat onaanvaardbaar en heeft daarom een eigen plan gemaakt. Laat de verlaging van de OZB niet doorgaan en besteedt dat geld (EUR1,24 miljard) aan het scheppen van banen, vooral voor jongeren.

De harde bezuinigingen op WW en bijstand zijn niet nodig, vindt de FNV. Er is nog geld over in de kassen van de WW. Met een kleine verhoging van de premie- en belastingheffing kunnen WW en bijstand een echt sociaal vangnet blijven. De FNV zal zo'n verhoging niet doorberekenen in de looneis voor volgend jaar.

Deur naar de WAO op slot

Wie gedeeltelijk arbeidsongeschikt is, krijgt van het kabinet straks geen WAO-uitkering meer. Alleen mensen die langere tijd echt helemaal niet meer kunnen werken, krijgen nog WAO.

In die nieuwe regeling staat ook dat alle WAO'ers strenger worden beoordeeld, zowel arbeidstechnisch als medisch. Als je iets kunt, al is het nog zo weinig, kom je in de WW. En moet je solliciteren. De kans dat niemand je wil hebben, is groot. Dan ga je naar de bijstand. Als je een verdienende partner hebt, krijg je niets.

De werkgever moet voortaan bij ziekte van een werknemer het loon twee jaar doorbetalen, in plaats van één. Het kabinet wil in het tweede jaar aanvulling tot 100 procent van het loon verbieden, wat er ook in je CAO staat.

VUT en prepensioen buiten bereik

Om ouderen aan het werk te houden, schrapt het kabinet het belastingvoordeel voor mensen die willen sparen voor hun prepensioen. Mensen die in de VUT willen, moeten straks de belasting over de jaren tot hun pensioenleeftijd vooraf betalen. Daarmee wil het kabinet het eerder stoppen met werken onmogelijk maken.

De FNV vindt dat schandalig. Dit beleid heeft niets te maken met het aan het werk houden van ouderen. Het gaat de regering alleen om de belastingopbrengst. Een pure bezuiniging, dus. Het is sarren van oudere werknemers.

Het ziekenfonds wordt uitgekleed

De ziekenfondspremie gaat omhoog. Tegelijk krijg je minder ziektekosten vergoed. Voor een gezin stijgt de premie met 300 euro per jaar. In 2005 krijgt elke verzekerde jaarlijks een eigen risico van 200 euro. Vooral ouderen en mensen met een zwakke gezondheid of een chronische aandoening zijn de dupe. Mensen met een laag inkomen kunnen zich niet voldoende (bij)verzekeren tegen ziekte.

De FNV vindt dat de gezondheidszorg efficiënter moet werken en beter met geld moet omgaan. Daar doet het kabinet niets aan. Het presenteert de rekening aan de burgers.

Ambtenaren en uitkeringen op achterstand

Het kabinet rekent erop dat de lonen in de bedrijven maar weinig omhoog gaan. Ambtenaren en werknemers in de zorg krijgen er volgend jaar 0 procent bij. Ze worden op achterstand gezet. Zo gaat het altijd. Als er geld te kort is, pakt de regering het eerst haar eigen werknemers. Ook de uitkeringen gaan niet omhoog, hoe de loonontwikkeling verder ook is. De FNV vindt dat oneerlijk.

De FNV vindt dat het kabinet de vakbeweging schoffeert en buitenspel zet. De onderhandelingsvrijheid voor bonden in de collectieve sector (overheid, zorg etc.) wordt door een loondictaat aan banden gelegd. Dat is in strijd met internationale arbeidsverdragen. Naar geen enkele maatschappelijke organisatie wordt nog geluisterd. Als we iets kunnen repareren, komt het kabinet direct met een verbod
---

De FNV kiest voor een socialer beleid

De FNV vindt dat het kabinet te star vasthoudt aan het omlaag brengen van het financieringstekort. Het zou in economisch moeilijke tijden de teugels wat moeten vieren en minder bot bezuinigen. Dat zou beter zijn voor de economie. De FNV vindt dat de zwakkeren zoveel mogelijk moeten worden ontzien.

Nederlands grootste vakorganisatie zet zich met haar 1,2 miljoen leden in voor een sociale samenleving. En voor een sterke, duurzame economie. Daarbij hoort eerlijk delen. En goede sociale voorzieningen. Daar staat de FNV voor!