Provincie Drenthe

Conferentie over samenwerken in stedelijke netwerken

Assen, 10 oktober 2003
Persberichtnummer 03-125



Vandaag vindt in het provinciehuis de internationale startconferentie Town-Net plaats.
De provincie Drenthe is internationaal voorzitter van dit Europese project dat zich richt op de samenwerking tussen steden én stad en land in stedelijke netwerken. Samen met zes partners uit bijna alle landen rond de Noordzee, wordt de komende jaren gewerkt aan de themas ruimtelijke kwaliteit, regionale identiteit, economische samenwerking en verbeterde netwerken. Doel is dat overheden onderling (meer) gaan samenwerken en bovendien kennis uitwisselen over ruimtelijke en economische vraagstukken. De internationale partners zijn South Frisian Towns Area (provincie Fryslân), Midt-West (Denemarken), Bremen (Duitsland), Karlstad (Zweden), Agdertown (Noorwegen) en Three Cities (Groot Brittanië). Elk land voert een eigen Town-Net project uit. De provincie Drenthe is voorzitter van het regionale Town-Netproject Groningen-Drenthe.

Town-Net project Groningen-Drenthe
Het project Groningen-Drenthe beslaat het gebied van het stedelijk netwerk Groningen-Assen en de gemeente Emmen. Het doel is om de samenwerking sterker te maken en de ruimtelijke kwaliteit in het netwerk te verbeteren. De Regiovisie Groningen-Assen, die voor een groot deel in het Stedelijk Netwerk Groningen-Assen valt, is bezig met een actualisatie, waaruit nieuwe opgaven voor het gebied voortkomen. Juist die nieuwe opgaven wil het Town-Netproject ondersteunen, door extra kwaliteit aan te brengen in een aantal concrete voorbeeldprojecten. De gemeente Emmen doet mee, omdat het met vergelijkbare stedelijke vraagstukken te maken heeft en behoefte heeft aan kennisuitwisseling over Ruimtelijke Kwaliteit, zowel nationaal als internationaal. Bovendien maakt de gemeente Emmen deel uit van het Stedelijk Netwerk Zuid-Drenthe.

Met de inzet van een Q-team, een kwaliteitsteam van deskundigen, wil Town-Net zorgen voor de ruimtelijke kwaliteit in lokale projecten. Ook wil Town-Net bijdragen aan investeringen die ruimtelijke kwaliteit bevorderen met zogeheten Triggermoney. Deelnemers aan dit regionale Town-Netproject zijn: gemeenten Groningen, Haren, Hoogezand-Sappemeer, Tynaarlo, Leek , Noordenveld, Assen, Emmen en de provincies Groningen en Drenthe én het waterschap Hunze & Aas.

Het Town-Net-project loopt van mei 2003 tot mei 2006.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl