Gemeente Rotterdam

Raadsvergadering 09 oktober 2003

Vragenhalfuur
De heer M. Çelik (PvdA) heeft vragen gesteld over de aanpak van malafide huiseigenaren, illegale kamerverhuur en de problematiek van overbewoning in oude wijken. Volgens het raadslid blijft het college onduidelijk over de aanpak en wordt geen helderheid verschaft over het bieden van extra instrumenten aan interventieteams. De heer Çelik wilde onder andere weten of er een centrale databank is gerealiseerd om illegale kamerverhuur aan te pakken. Na een algemene toelichting gaf wethouder Pastors (Fysieke Infrastructuur) aan dat de vragen zorgvuldig beantwoord dienen te worden. Beantwoording komt volgens de wethouder in de komende maanden aan de orde met de begrotingsbehandeling 2004, de wijziging van de bouwverordening en het voorstel voor de toepassing van de dwangsomvariant.

Raad stelt richtlijnen voor milieueffectrapport Polder Zestienhoven vast
De gemeenteraad heeft de richtlijnen voor het milieueffectrapport (MER) voor Polder Zestienhoven vastgesteld. Hiermee volgt de raad de adviesrichtlijnen van de Commissie voor de milieueffectrapportage. Een van de adviezen van de commissie is dat de noodzaak voor het bouwen in lage dichtheden in Polder Zestienhoven gemotiveerd moet worden. Het college wil in Laag en Midden Zestienhoven woningbouw realiseren met o.a. groenvoorzieningen, verbetering van het watersysteem en bedrijvigheid. Doel van een milieueffectrapportage is laten zien welke gevolgen bouwplannen kunnen hebben voor het milieu. De richtlijnen voor de MER zijn in de commissie voor Fysieke Infrastructuur besproken. Daar kwam met name uit dat een variant met behoud van alle volkstuinen, zoals door Ieders Land wordt bepleit, niet in de rapportage zal worden opgenomen. Reden hiervoor is dat het niet past in het Masterplan Polder Zestienhoven dat op 28 augustus 2003 door raad is vastgesteld. Een meerderheid van de commissie kon zich hierin vinden. De andere elementen uit het alternatieve plan van Ieders Land komen wel aan bod in het milieueffectrapport Polder Zestienhoven.
In de vergadering van de commissie voor Fysieke Infrastructuur gaf het college aan dat de mogelijkheden voor een duurzame vorm van woningbouw worden onderzocht, net als alle verkeers- en vervoersaspecten en de oppervlakte en kwaliteit van de waterstructuur in het gebied.

Wethouder Pastors liet de raad weten dat ten aanzien van het plan Ieders Land inspraakprocedures worden opgestart. Dit gebeurt mede naar aanleiding van eerder door de raad aangenomen moties. Daarbij zal ook een klankbordgroep worden ingesteld die actief betrokken wordt bij de plannen van Ieders Land. De gemeenteraad wordt op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.
Een motie van de SP waarin wordt gepleit voor opname van Ieders Land in de milieueffectrapportage Polder Zestienhoven werd verworpen. Voor de motie stemden SP, PvdA, GroenLinks, D66, Stadspartij en fractie-dos Santos.

Tweede kwartaalrapportage 2003 vastgesteld De gemeenteraad heeft de Tweede Kwartaalrapportage 2003 vastgesteld en de begroting 2003 gewijzigd. Reden hiervoor is dat er in het afgelopen jaar financiële en beleidsmatige veranderingen zijn ontstaan waarmee in de programmabegroting 2003 geen rekening is gehouden. De belangrijkste financiële wijziging bestaat uit het BTW-vrij maken van de begroting 2003 als gevolg van landelijke voorschriften. Per beleidsveld zijn de baten en lasten voor 2003 vastgesteld. Ook heeft de raad besloten om het investeringskader 2003 te verhogen met 20,2 mln tot een totaalbedrag van 804,2 mln en onder meer te besteden aan de tweede fase van de verbouwing van de centrale bibliotheek, vervanging van Theater Zuidplein en uitbreiding van het Maritiem Museum Rotterdam. In de tweede Kwartaalrapportage geeft het college een overzicht van de voortgang van collegedoelstellingen. De rapportage is van 17 september tot en met 2 oktober 2003 besproken in de zeven vakcommissies van de gemeenteraad. In de raadsvergadering stelden de fracties aanvullende vragen aan het college over de inhoudelijke rapportage, de financiële verantwoording en de voortgang van beleid. Ook werd als gevolg van het vertrek van raadslid Van Heijgen bij fractie Leefbaar Rotterdam een debat gevoerd over het feit dat het college getalsmatig geen meerderheid meer heeft. Volgens het college en de coalitiepartijen zal dit niet leiden tot problemen bij de besluitvorming ten aanzien van collegevoorstellen.