Gemeente Stede Broec 10-10-2003
Schade aan riool: drie meter diep gat in de groenstrook

Er is een gat gevallen in de groenstrook ter hoogte van Hogesluissloot, vlak bij het rioolgemaal van het Hoogheemraadschap. ?t Is een forse krater: drie meter diep. Het gat ligt net naast het fietspad. Oorzaak is een kapotte rioolbuis. Die is hoogstwaarschijnlijk aangetast door rioolgas en daardoor uit elkaar gevallen. Bij het rioolgemaal komen twee persleidingen samen. Die veroorzaken veel werveling in het rioolwater. Daardoor ontwikkelt zich heel veel rioolgas en hebben de betonnen buizen extra te lijden. Het enorme gat is ontstaan doordat water dat weglekte uit de drie meter diep liggende buis, de grond heeft weggespoeld.

Omleiding
Er is inmiddels een ?omleiding? gemaakt, zodat het kapotte deel van de riolering gerepareerd kan worden. Die omleiding moet ook voorkomen dat er nog meer grond wegspoelt en mogelijk in de pomp van het gemaal terechtkomt. Die zou daardoor schade oplopen. De enige overlast die we verwachten is mogelijk wat stank; dat is alleen aan de orde als de wind uit het noorden gaat waaien.

Structureel probleem
Problemen met betonnen rioleringen doen zich momenteel op vrij grote schaal voor, niet alleen in Stede Broec maar in heel Nederland en ook in het buitenland. Overal blijkt dat betonnen riolen veel eerder aan vervanging toe zijn dan werd verwacht. Beton blijkt toch minder bestand tegen aantasting door agressief rioolwater en de gassen die daarin ontstaan dan we met z?n allen dachten. Dat was aanleiding om voor het nieuwe riool in de La Reinelaan buizen van het materiaal gres te gaan gebruiken.