COLLEGE TOEZICHT ZORGVERZ.

CTZ vraagt om intensivering inspanningen hulpmiddelenzorg

Door de gedetailleerde Regeling Hulpmiddelen ervoeren ziekenfondsen weinig prikkels om op een meer doelmatige wijze de inkoop en verstrekking op te pakken. Door het schrappen van een aantal starre bepalingen uit de Regeling Hulpmiddelen per 1 januari 2002 en 2003 heeft de wetgever ziekenfondsen gestimuleerd om een eigen hulpmiddelenbeleid op te zetten.

Het College toezicht zorgverzekeringen (CTZ) heeft in zijn onderzoek 'Doelmatige inkoop en verstrekking van hulpmiddelen' onderzocht hoe ziekenfondsen streven naar een meer doelmatiger inkoop en verstrekking van hulpmiddelen.
Na een trage start worden de ziekenfondsen steeds actiever. Wel zijn er grote onderlinge verschillen. De activiteiten richten zich vooral op het versterken van de rol van leveranciers. Het CTZ vindt dat ziekenfondsen hierbij meer aandacht moet hebben voor een goede beheersing van de aan leveranciers uitbestede werkzaamheden.

Het CTZ is van mening dat er ruimte is voor verdere verbetering. Van de ziekenfondsen wordt verwacht dat zij de geboden vrijheden verder invullen. Op basis van een planmatige aanpak moeten de ziekenfondsen de inzet van instrumenten en activiteiten intensiveren om zo te komen tot een doelmatige inkoop en verstrekking van hulpmiddelen.

Noot voor de redactie/