Openbaar Ministerie

Arnhem, 10 oktober 2003

Onderzoek naar ongeval 24 juli 2003 op N 224 afgerond

Het Rijksrechercheonderzoek naar het ongeval op 24 juli 2003 op de N 224 waarbij twee politiefunctionarissen en een arrestant om het leven kwamen, is afgerond. Uit dit onderzoek is over de toedracht van het ongeval het volgende naar voren gekomen.

De betreffende politieauto reed 24 juli 2003 op de N 224 in de richting van Ede. Nabij de kruising van deze weg met de weg Laarwoud haalde de bestuurder van de politieauto een personenauto in en reed daarbij over het voor links afslaande verkeer bestemde weggedeelte. De politieauto raakte vervolgens met beide linkerwielen de daar aanwezige verkeersheuvel. De twee linkerbanden raakten hierdoor lek. De politieauto kwam eerst in de rechterberm terecht, vervolgens op de linkerrijbaan en kwam toen in aanrijding met een personenauto uit de tegengestelde richting en botste tegen een boom. De inzittenden van de politieauto kwamen hierbij om het leven. De bestuurder van de personenauto raakte gewond.

De belangrijkste oorzaken voor het ongeval zijn de hoge snelheid waarmee de politieauto reed en waarschijnlijk een verkeerde inschatting van de verkeerssituatie door de bestuurder. Daarbij kan een rol gespeeld hebben dat de vluchtheuvel slecht zichtbaar was. Uit technisch onderzoek is gebleken dat de politieauto 135 km per uur moet hebben gereden op een weg waar maximaal 80 km per uur is toegestaan. Uit het onderzoek zijn geen redenen naar voren gekomen die deze hoge snelheid kunnen verklaren.
De inzittenden hadden geen veiligheidsgordels om. Uit veiligheids- overwegingen komt het vaker voor dat bij het vervoer van een arrestant door een arrestatieteam de politiefunctionarissen geen veiligheidsgordels dragen. Hierdoor kan snel worden gereageerd als een arrestant zich verzet.

De voertuigen die bij het ongeval betrokken waren, verkeerden in voldoende verkeerstechnische staat van onderhoud en vertoonden geen gebreken.

De nabestaanden van de slachtoffers zijn op de hoogte gesteld van de uitkomsten van het onderzoek.