Gemeente Roermond

Roermond, 10 oktober 2003

College Roermond presenteert sobere begroting 2004

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Roermond presenteert vandaag de begroting voor 2004. Dat de cijfers er niet rooskleurig zouden uitzien was al bekend. Voor Roermond betekent dat een bezuiniging van ca.6 miljoen euro in 2004. Van dit bedrag is zeker 1 miljoen euro het gevolg van landelijke maatregelen. Daarbij stelt het college van burgemeesters en wethouders de gemeenteraad voor om de vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties zo veel mogelijk te ontzien.

"Vrijwilligerswerk is steeds meer de spil van de maatschappij aan het worden. Het is een verkeerd signaal als wij juist deze initiatieven op financiële gronden zouden afwijzen" aldus het college.

Met het samenstellen van de gemeentebegroting 2004 is het college niet over een nacht ijs gegaan. Gekozen is om op inhoudelijke argumenten bezuinigingskeuzes te maken. Er is geen 'kaasschaafmethode' toegepast. Zo is kritisch gekeken naar de kerntaken, die in elk geval moeten worden uitgevoerd. Op basis hiervan zijn keuzes gemaakt. Het motto van het college is: 'Het goede behouden, het nieuwe even niet'.

De keuzes hebben tot gevolg dat de dienstverlening naar de burger minder wordt. Ook zullen via een extra OZBverhoging de lasten van de inwoners van Roermond worden verzwaard, al zal deze lastenstijging, conform eerdere afspraken, onder de 10% blijven.

Het college wil een deel van de bezuiniging binnen halen door grote projecten over een langere periode uit te smeren. Ook worden enkele projecten een paar jaar uitgesteld. Hierdoor ontstaat een eerste besparing. Daarnaast wordt ook bezuinigd op subsidies van grote instellingen. Met deze instellingen moeten nieuwe afspraken worden gemaakt.

Het college heeft de bezuinigingen serieus aangepakt. Daarom stelt het college aan de raad voor om het uitvoeringsprogramma 2002-2006 aan te passen aan de huidige financiële situatie. Door afspraken binnen het uitvoeringsprogramma te herprioriteren of zelfs te schrappen kan een resterend bedrag aan bezuinigingen worden gerealiseerd. Het maken van deze keuzes kan ook consequenties hebben voor de personeelslasten. Door vacatures niet in te vullen wil het college enkele tonnen besparen. Daarnaast zal worden bekeken hoe 'bovenformatieven' opnieuw kunnen worden ingezet in lopende werkprocessen. Tijdens de raadsvergadering van 30 oktober en 6 november zal de gemeenteraad van Roermond de begroting behandelen. Stadhuis, Markt 31 Postbus 900 6040 AX Roermond Telefoon (0475)359999 Fax (0475) 35 98 24 SNS-bank 82.15.28.580