Gemeente Heerlen

VERORDENING BURGERINITIATIEF IN DE RAAD

Het initiatief is aan u!

Burgers moeten de kans krijgen om voorstellen aan te dragen ter bespreking in de gemeenteraad. Dat is de kern van het idee van raadslid Rein Hummel (Leefbaar Heerlen), dat aan de gemeenteraad is voorgelegd. De spelregels voor het aandragen van voorstellen zijn verwoord in de verordening Burgerinitiatief. Deze verordening wordt besproken in de raadsvergadering van dinsdag 4 november. Heerlen is de eerste gemeente in Limburg die een dergelijk initiatief voor burgers mogelijk maakt.

De nieuwe verordening is een direct gevolg van de invoering van het dualisme in de gemeentepolitiek. De raad, als volksvertegenwoordiging, en de burger moeten meer invloed krijgen op het gemeentelijk beleid. Het college voert dit beleid uit. In dit stelsel past het idee om burgers in staat te stellen zelf thema's aan te dragen ter bespreking in de raadsvergadering.

Hoe werkt het?
Om een agendavoorstel te kunnen indienen moeten burgers zich houden aan enkele belangrijke spelregels. Iedereen vanaf 14 jaar mag voorstellen indienen. De onderwerpen waarover je een voorstel mag indienen zijn ook beperkt. Het moeten dingen zijn waarbij de raad het voor het zeggen heeft. Maar bijvoorbeeld weer niet over gemeentelijke belastingen en tarieven. En ook niet over dingen waar de gemeenteraad pas een besluit genomen heeft.

Handtekeningen
Voordat een onderwerp op de raadsagenda kan worden geplaatst wil de gemeenteraad ook weten of een onderwerp ècht leeft in Heerlen of in de buurt. Daarom moet het burgerinitiatief worden gesteund door twee tot vijf procent van de inwoners van de buurt of stad, afhankelijk van de grootte van het gebied waar het voorstel betrekking op heeft. Het aantal handtekeningen dat nodig is voor het indienen van een voorstel kan daarmee variëren van enkele tientallen voor een klein buurtje tot 1500 voor een stadsbreed thema.

Verder moet in het voorstel staan wat u wil dat de raad besluit èn een motivering waarom u dat wil. Als uw voorstel geld gaat kosten, moet u ook aangeven wat dat ongeveer gaat kosten. Als de raad het voorstel behandelt mogen de indieners het voorstel komen toelichten. Nadat de raad een besluit genomen heeft wordt dit aan de indieners medegedeeld en vervolgens gepubliceerd

Gemeente Heerlen, 10 oktober 2003
Afdeling Communicatie

Monique Leurs, tel. (045)5604070

persvoorlichting@heerlen.nl


---- --