GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 10 oktober 2003 16:06
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geen indiening Toestemmingswet is begrijpelijk en onvermijdelijk

(10 oktober 2003)

Gelet op het feit dat Prins Friso en Mabel Wisse Smit het kabinet onvolledig en onjuist hebben geïnformeerd acht de GroenLinks fractie het begrijpelijk en onvermijdelijk dat het kabinet besloten heeft geen Toestemmingswet in te dienen. Begrijpelijk omdat het kabinet niet op basis van volledige en juiste informatie heeft kunnen handelen. Onvermijdelijk omdat de integriteit van het paar ter discussie is komen te staan.

Voor alle betrokkenen is dit een pijnlijke affaire, die wij niemand toewensen. Om een einde te maken aan speculaties is het wel belangrijk dat alle feiten publiekelijk op tafel komen. Het AIVD onderzoek zal moeten worden voltooid, ook zal de minster-president verantwoording moeten afleggen in een spoeddebat. Wat ons betreft kan dat debat al op maandag 13 oktober a.s. plaatsvinden.

In onze opvatting is de minister-president ministerieel verantwoordelijk voor de schade die het Koningshuis is aangedaan. Of er ook sprake is van al dan niet verwijtbaar handelen van de premier kan pas na de beantwoording van nadere vragen definitief worden vastgesteld.

Als al in 2001 bekend was dat er contacten zijn geweest tussen Wisse Smit en Bruinsma is het de vraag waarom niet alle relevante feiten tijdig door de AIVD, dan wel de Dienst Koninklijke & Diplomatieke Beveiliging, vergaard zijn. Voorts is de vraag wie, welke opdrachten aan deze diensten heeft gegeven en daarvoor verantwoordelijkheid draagt; de minister van Binnenlandse Zaken of de premier?

Hoe kan het dat de minister-president op vrijdag 3 oktober j.l. heeft verklaard dat er geen ministeriële verantwoordelijkheid geldt voor Wisse Smit, maar vandaag in zijn brief beaamt toch ministerieel verantwoordelijk te zijn voor het 'proces ter voorbereiding van de indiening van de toestemmingswet'.

Marijke Vos

Den Haag,
10 oktober 2003


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -