Ministerie van Algemene Zaken

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postadres der Staten-Generaal Postbus 20001 Postbus 20018 2500 EA Den Haag 2500 EA Den Haag Bezoekadres
Binnenhof 19, Den Haag

Datum Kenmerk Onderwerp 10 oktober 2003 03M460307

Hierbij doe ik u, mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, toekomen de antwoorden op de vragen van het lid van uw Kamer mevrouw Kalsbeek (PvdA), zoals deze zijn gesteld tijdens het ordedebat van 30 september jl. waarvan u mij een stenografisch verslag zond bij uw brief van 30 september (uw kenmerk: 203-904).

De MINISTER-PRESIDENT, Minister van Algemene Zaken,

Mr. dr. J.P. Balkenende



Vragen van Tweede Kamerlid Kalsbeek (PvdA), gesteld bij de Regeling van werkzaamheden Tweede Kamer d.d. 30 september 2003

Mevrouw Kalsbeek (PvdA): Mijnheer de voorzitter. Vanmorgen verscheen in het Algemeen Dagblad een artikel waarin stond dat mevrouw Mabel Wisse Smit een ander type relatie met de heer Bruinsma heeft gehad dan wij tot op heden aannamen. Inmiddels heeft mevrouw Wisse Smit dit laatste zelf ontkend. De PvdA-fractie zou graag zien dat de minister-president de Tweede Kamer nu over deze kwestie informeert door middel van een brief. Daarbij zou niet alleen de vraag beantwoord moeten worden wat de aard van de relatie en de contacten was, maar ook de vraag wat de minister-president nu precies wist over deze contacten en op welke wijze hij daarvan op de hoogte is gebracht. De PvdA-fractie vindt het van belang dat de Kamer optimaal geïnformeerd wordt en dat geruchtvorming zo nodig wordt tegengegaan.

Antwoord:
Voor het antwoord op deze vragen verwijzen de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en ik naar de brief die hierover heden aan de Tweede Kamer is gezonden voor zover het aspecten betreft die voor openbaarmaking in aanmerking komen.
Ten aanzien van de verantwoording over activiteiten van de AIVD en de daarmee samenhangende operationele aspecten zullen wij de Commissie Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten van de Tweede Kamer hierover vertrouwelijk informeren.