Actueel

Beroep AMA's ongegrond verklaard

Bron: Rechtbank Arnhem

Datum actualiteit: 10-10-2003

De Vreemdelingenkamer vindt dat er onvoldoende aanknopingspunten zijn om de betrouwbaarheid van het leeftijdsonderzoek bij minderjarige alleenstaande vreemdelingen in twijfel te trekken.

De Vreemdelingenkamer van de rechtbank te 's-Gravenhage, nevenzittingsplaats Arnhem, heeft op 10 oktober 2003 uitspraak gedaan op de beroepen van twee alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMA's). In deze procedures hebben de AMA's de betrouwbaarheid van het onderzoek naar hun leeftijd uitdrukkelijk bestreden.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) meent dat niet kan worden uitgegaan van de geloofwaardigheid van het asielrelaas van deze twee AMA's. De IND heeft dit mede gebaseerd op de uitkomst van een leeftijdsonderzoek. Daardoor zag de rechtbank zich gesteld voor de vraag of het leeftijdsonderzoek zoals dit door de IND wordt uitgevoerd voldoende betrouwbaar is.
De rechtbank heeft een onafhankelijk deskundige op het gebied van de röntgenologie ingeschakeld en deze gevraagd naar de betrouwbaarheid van het leeftijdsonderzoek zoals dit door de IND wordt uitgevoerd. Tijdens de zitting op 29 augustus 2003 waren drie deskundigen aanwezig die hun visie naar voren hebben gebracht. Deze deskundigen waren door verweerder meegebracht.

Een vreemdeling bij wie de groeischijf van het sleutelbeen volledig gesloten is, is tenminste 20 jaar oud. Mede op basis van het verslag van de onafhankelijke deskundige, ziet de rechtbank geen grond om te twijfelen aan deze conclusie.
Vervolgens diende de rechtbank de vraag te beantwoorden of door middel van conventionele röntgenfoto's kan worden vastgesteld of de groeischijf volledig gesloten is.
Bij deze vaststelling betrekt de beoordelend radioloog meerdere kenmerken van de op de röntgenfoto's getoonde botten, alsmede van de groeischijf. De door de rechtbank ingeschakelde deskundige stelt dat men de groeischijf ook met conventionele röntgenfoto's kan afbeelden. Op basis hiervan concludeert de rechtbank dat vaststelling dat de groeischijf volledig gesloten is met behulp van conventionele röntgenfoto's mogelijk is.

De verdere door de AMA's naar voren gebrachte argumenten bieden onvoldoende aanknopingspunten om aan de juistheid, volledigheid of betrouwbaarheid van het leeftijdsonderzoek te twijfelen. Naar het oordeel van de rechtbank heeft de IND dan ook de uitkomst van het leeftijdsonderzoek bij de beslissing over de verblijfsvergunning mogen betrekken.

Toelatingsbeleid
Voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen die naar Nederland komen en die hier een verblijfsvergunning aanvragen, geldt een soepeler toelatingsbeleid dan voor meerderjarige vreemdelingen.

Een aanvraag om een verblijfsvergunning wordt beoordeeld door de IND namens de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie. Indien de IND twijfelt aan de door de vreemdeling opgegeven (minderjarige) leeftijd doet zij een zogenaamd leeftijdsonderzoek. Bij dit leeftijdsonderzoek wordt aan de hand van röntgenfoto's van de groeischijf van het sleutelbeen aan de vreemdeling een kalenderleeftijd toegekend. De uitslag van dit zogenaamde botonderzoek kan van invloed zijn op de beslissing van de IND over de verblijfsvergunning. Indien de vreemdeling het niet eens is met deze beslissing, kan hij beroep instellen bij de rechtbank.

Meer informatie:

Mw. mr. M van Nooijen (persrechter VK Den Haag) Telefoon 070 - 3811470

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AL8278

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=13337&i=&ti=