Gemeente Hengelo

Mogelijke vliegtuigbom gevonden nabij Marskant

Hengelo, 10 oktober 2003

Maandag start opgraven!

Mogelijke vliegtuigbom gevonden nabij Marskant

Recent bodemonderzoek heeft uitgewezen dat er metalen voorwerpen in de grond zitten nabij de Willemschool aan de Marskant. Dit zou mogelijk kunnen wijzen op een niet ontplofte vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog. Op dit moment is de situatie geheel veilig en normaal.

Aanpak

Mochten de graafwerkzaamheden maandagochtend uitwijzen dat het hier inderdaad om een vliegtuigbom gaat, dan zullen aanvullende maatregelen getroffen worden in het risicogebied. De omvang van dat gebied zal mede bepaald worden door de soort en zwaarte van de bom. Na vaststelling van het type bom zal de EOD (Explosieven Opruimingsdienst) het moment van demontage in de loop van de week vaststellen. Mensen die wonen of werken binnen het risicogebied moeten tijdens het moment van demontage van de bom hun pand voor enige uren verlaten (onvoorziene omstandigheden daar gelaten). Als het zover komt zullen ze tijdig geïnformeerd worden.

Mensen die wonen en werken binnen maximaal een straal van 450 meter afstand dienen dan binnen te blijven en hun ramen te openen. Uitgangspunt bij de werkzaamheden is dat alles in de komende week afgehandeld kan worden.

Informatie

Vandaag zijn bewoners en bedrijven binnen een straal van 450 meter afstand door de burgemeester per brief geïnformeerd. Ook de ouders van de leerlingen van de Willemschool zijn per brief geïnformeerd. De overlast voor de school zal zeer beperkt zijn, omdat deze vanwege de herfstvakantie gesloten is in deze week. Na de vakantie zullen de leerlingen dan weer gewoon naar school kunnen.

Uiteraard zullen we u nader informeren zodra maandag meer duidelijkheid gegeven kan worden.