Socialistische Partij

Bezettingsoffensief ROOD tegen woningnood

10-10-2003 * ROOD (jongeren in de SP) begint komende week met een bezettingsoffensief tegen de woningnood onder jongeren. In zeker zes grotere steden worden leegstaande panden bezet en geschikt gemaakt voor jongerenhuisvesting. De omgeving van de panden zal actief schoongemaakt worden om de verloedering die vaak gepaard gaat met leegstand tegen te gaan. Maandagmorgen zal het eerste pand bezet worden.

Dit voorjaar voerde ROOD in verschillende gemeenten ludieke acties om aandacht te vragen voor de woningnood. Omdat verbetering van het beleid uitblijft, worden de acties opgevoerd en verdwijnt het ludieke karakter. De overheid heeft een zorgplicht daar waar het gaat om het fatsoenlijk huisvesten van de burgers. Waar de overheid daar voorheen invulling aan gaf door met directe subsidies voldoende bouwproductie te garanderen, is daar in 1995 van afgestapt. Overheidssubsidies maakten plaats voor de tucht van de markt, woningbouwverenigingen veranderden in stichtingen die de rol van projectontwikkelaar aannamen. De gevolgen zijn torenhoge wachttijden, sloop van sociale woningbouw en groei van het dure prijssegment. Terwijl gemiddeld vier miljoen vierkante meter kantoorruimte leegstaat, bestaat er ook woningnood, vooral onder jongeren.

ROOD, jongeren in de SP, is alle halfzachte beloften en de vrijblijvendheid meer dan zat. De overheid moet zelf haar verantwoordelijkheid nemen en op korte termijn slimme maatregelen zoeken, zoals het inzetten van leegstaande kantoorpanden voor huisvesting. ROOD maakt hier met haar actiecampagne alvast een begin mee, maar op termijn is noodzakelijk dat de overheid zelf de regie in de volkshuisvesting weer voert, zodat het algemeen belang voorop komt te staan.