Gemeente Zwolle

Begroting 2004: investeren en herschikken

Het college van B&W van Zwolle heeft de gemeentebegroting voor 2004 vastgesteld. Blijven investeren in de vernieuwing van de stad en herschikken van middelen staan hierin centraal. De investeringen in de stad en de herijking van middelen - zoals weergegeven in de Perspectiefnota - zijn in de begroting 2004 omgevormd tot concrete voorstellen. Conform het collegeakkoord 2002 - 2006 is 1,3 miljoen euro vrijgemaakt voor nieuw structureel beleid.

Investeren
Investeren in vernieuwing van de stad is en blijft noodzakelijk. Daarom reserveert het college hiervoor de komende jaren ca. 25 miljoen euro. Dat geld is bestemd voor grote strategische projecten zoals bijvoorbeeld de huisvesting van het VMBO, onderhuisvesting in het algemeen, voorzieningen voor de brandweer, de grote podiumaccommodatie, de infrastructuur Stadshagen, het gemeentelijk Baggerplan etc.

Herschikken
Zoals in het collegeakkoord is afgesproken is ook gekeken naar het bestaande beleid. De voorstellen tot herijking waarvoor in de Perspectiefnota een voorzet is gegeven, zijn omgezet in een aantal concrete voorstellen. Via die herijking wordt 4,8 miljoen euro vrijgemaakt. Dit gebeurt via efficiencymaatregelen (1/3), via verhoging van de eigen inkomsten (1/3) en via heroverweging van bestaand beleid (1/3 ).

De verhoging van de eigen financiële middelen houdt in dat gemeentelijke tarieven (leges, heffingen) zo veel mogelijk kostendekkend worden gemaakt. Dit is nodig om toekomstige investeringen te kunnen dekken, om risico's op te kunnen vangen en om kostendekkend te kunnen werken. De tarieven die per
1 januari 2004 gaan gelden zijn vastgelegd in de Tarievennota 2004.

Toekomst
Het gaat de gemeente financieel gezien niet voor de wind. Kortingen op het gemeentefonds en mogelijke financiële gevolgen van de invoering van de Wet Werk en Bijstand manen tot voorzichtigheid. Hierdoor is het ook in de komende jaren noodzakelijk om kritisch te blijven kijken naar de bestaande inzet van middelen en deze waar nodig elders in te zetten.

Dat is een noodzakelijke voorwaarde om te komen tot een solide financiële huishouding. De door het rijk voorgestelde bezuinigingsmaatregelen stemmen echter niet hoopvol. Het college gaat er daarom van uit dat een tweede herijkingsoperatie van 4 miljoen euro noodzakelijk zal zijn om ook in toekomstige jaren een solide boekhouding te kunnen voeren.

Financiering
De totale uitgaven in de begroting voor 2004 bedragen 418 miljoen euro (inclusief 1,3 miljoen voor structureel nieuw beleid). Voor incidenteel nieuw beleid is in 2004

1,6 miljoen euro beschikbaar.
Een belangrijk deel van de totale uitgaven (173 miljoen euro) heeft betrekking op uitgaven voor grondexploitaties. In de begroting is een zelfde bedrag aan inkomsten uit grondexploitaties opgenomen. De overige uitgaven worden voor het grootste deel betaald uit bijdragen van het rijk. De gemeente ontvangt in totaal aan algemene uitkering uit het gemeentefonds en specifieke uitkering van diverse ministeries een bedrag van 147 miljoen euro. De Zwolse burgers dragen - via de ozb en heffingen en leges - 57 miljoen euro bij. Tenslotte ontvangt de gemeente nog 41 miljoen euro aan inkomsten uit reserves, rente en verhuur.
De ozb stijgt in 2004 met 4,25%. Dit betreft 2,75% inflatiecorrectie en de jaarlijkse stijging van 1,5% die in het collegeakkoord is afgesproken.

Voor overige bedragen verwijzen wij u naar de begroting (en de daarin opgenomen deelprogramma's) en de Tarievennota.


---