Gemeente Zwolle

Gezamenlijk persbericht van de Zwolse woningcorporaties en de gemeente Zwolle
Impuls voor goedkope huurwoningen

Het college van B&W heeft besloten op korte termijn de bouw van 60 á 70 extra huurwoningen in de categorie goedkope huur in Stadshagen mogelijk te maken. Deze woningen zullen worden gebouwd door de Zwolse woningcorporaties, deltaWonen, Openbaar belang en SWZ. Deze goedkope woningen (onder de huursubsidiegrens) zijn noodzakelijk om doorstroom op de woningmarkt te kunnen realiseren en om starters op de woningmarkt een kans te geven.

Hoge grondprijzen en bouwkosten maken het tegenwoordig onmogelijk om nieuwbouwwoningen voor een redelijke prijs aan te kunnen bieden. De woningcorporaties zijn overigens op diverse plaatsen in de stad bezig met dergelijke initiatieven. De gemeente Zwolle heeft nu besloten de grondexploitatie van Stadshagen zodanig in te richten dat deze het mogelijk maakt de grondprijzen af te stemmen op de bouw van de maatschappelijk zeer gewenste goedkope woningen. Op die wijze kunnen 60 tot 70 betaalbare woningen worden gebouwd. De financiële gevolgen hiervan moeten nog wel nader worden uitgewerkt. Dit gebeurt bij de vaststelling van de grondexploitatie Stadshagen, eind van dit jaar.

Samenwerking
De gemeente Zwolle bouwt noch verhuurt zelf woonruimte. Voor het realiseren van een gezonde woningmarkt is de gemeente afhankelijk van de medewerking van de woningcorporaties ? met name waar het gaat om sociale woningbouw - en ontwikkelaars. Wel kan de gemeente regisserend en faciliterend optreden en de omstandigheden scheppen waarbinnen de andere partijen kunnen werken aan een gezonde en op de behoeften van Zwolle afgestemde woningmarkt. Hiertoe vindt regelmatig overleg plaats met corporaties en andere marktpartijen.

In zijn rol van regisseur heeft de gemeente met de woningcorporaties ? die op het gebied van sociale woningbouw de samenwerkingspartner van de gemeente zijn - afgesproken nadere afspraken te maken over investeringen in Zwolse (herstructurerings)wijken die bijdragen tot nog meer betaalbare woningen in Zwolle.
De bouw van de goedkope woningen in Stadshagen is een voorbeeld van die samenwerking. Gelet op de huidige woningmarkt is bouw van meer van dat soort woningen dringend gewenst. De corporaties en de gemeente gaan dan ook in gezamenlijkheid meer van dit soort initiatieven nemen.


---